Het is al de tiende week van de coronacrisis, maar veel zorgwerknemers kunnen nog steeds niet beschermd aan het werk. Uit onderzoek van het FNV blijkt dat dit in verpleeghuizen en thuiszorg geldt voor liefst 60 procent van het ondervraagde zorgpersoneel.

Vakbond FNV hield een kort onderzoek onder ruim 1300 zorgwerknemers. Veel zorgpersoneel geeft aan nog onvoldoende beschermd te werken. In ziekenhuizen krijgt één op de drie werknemers geen beschermingsmiddelen en in de kraamzorg geldt dat voor één op de zes. "Het is ongehoord dat zorgpersoneel nog steeds zonder beschermingsmiddelen moet werken en daarmee coronabesmetting riskeert", zegt FNV-vicevoorzitter Kitty Jong. "We zitten in de tiende week van de coronacrisis, maar bij de zorg is het nog niet in orde".

Onduidelijkheid over richtlijnen

De FNV wil dat zorgmedewerkers zelf kunnen bepalen welke middelen zij inzetten en de werkgever dat niet meer kan afraden of verbieden. "Werkgevers verschuilen zich achter de nog steeds onduidelijke richtlijnen van het RIVM. Minister Van Rijn moet zijn toezegging waarmaken voor een richtlijn die iedere zorgmedewerker veiligheid biedt", zegt Jong.

Wanneer een werknemer zich niet veilig voelt, moeten zij toegang hebben tot beschermingsmiddelen, ook al is de werkgever het er niet mee eens. Zo vertelt een medewerker: "Ik werk bij de bloedafname en we mogen geen mondkapjes of andere beschermingsmiddelen dragen. Behalve als iemand coronapositief is. Ik neem de hele dag bloed en keelkweken voor SOA's af. Als ik dat aankaart krijg ik toch als antwoord: geldt niet voor ons."

Uitleg van de richtlijn

Dinsdagochtend sprak Kitty Jong van de FNV met minister Martin van Rijn. Volgens het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn er genoeg beschermingsmiddelen en komt er geen nieuwe richtlijn. Wél heeft minister van Rijn de FNV uitgenodigd een handreiking te schrijven. Een uitleg van de richtlijnen voor werkgever en werknemer, geschreven door werknemers op de vloer.

"We willen dat de richtlijnen werkbaar worden voor werknemers. We hebben de toezegging gekregen van de minister dat we de richtlijnen gaan aanpassen en vertalen in een handreiking. We verwachten dat de minister daar vierkant achter gaat staan", zegt Kitty Jong. Maandag zal de FNV de handreiking aanbieden aan het ministerie.

Bekijk hier de tv-reportage en het studiogesprek over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.