Regelingen om ondernemers en stichtingen de coronacrisis door te loodsen zijn niet overal vanzelfsprekend. Nederlander Edwin Wiek kan erover meepraten. Sinds de lockdown heeft zijn dierenopvang en -ziekenhuis in Thailand nog nauwelijks inkomsten.

"Dit is een regelrechte ramp." Het zijn de eerste woorden die Edwin Wiek uitspreekt aan de telefoon vanuit Thailand. Hij runt sinds 2001 een stichting voor mishandelde, uitgebuite en zieke dieren in Petchaburi, een paar uur ten zuiden van Bangkok. Maar sinds Thailand net als veel andere landen in lockdown is, heeft Edwin moeite om genoeg geld binnen te halen. En daar lijden 'zijn' beren, apen, olifanten, otters en andere dieren onder.

In de opvang wordt een olifant verzorgd
Bron: Edwin Wiek

Geen toeristen meer

Normaal gesproken ontvangt Edwin veel dagtoeristen. Die komen naar de stichting om meer te leren over de dieren in de Thaise jungle. De enige juiste vorm van 'dierentoerisme' is de beesten in het wild te bewonderen, geeft hij bezoekers mee. Daarnaast runt hij een klein resort en verwelkomt hij vrijwilligers van over de hele wereld. Zij leggen een bedrag in als ze komen werken. Bij elkaar levert dit 85 procent van Edwins inkomen op. De overige 15 procent, die hij uit donaties haalt, is niet genoeg om de ruim zevenhonderd dieren in de opvang te verzorgen.

Toeristen kunnen niet meer komen en vrijwilligers ook niet. In oktober gaan de Thaise grenzen weer open, maar of er tegen die tijd alweer toeristen uit Europa en de Verenigde Staten komen, is de vraag. "Dan moet de situatie daar wel onder controle zijn." Hij wacht met spanning af.

Lees ook

'Voor de olifanten is het fijn'

Tot maart had Edwin 105 medewerkers in dienst, daar zijn er nog zeventig van over. Een deel van hen heeft hij gevraagd minder te werken, om zo geld besparen. Maar het voeren en verzorgen van dieren kan niet worden stopgezet.

Beren, olifanten, otters, poema's, civetkatten: hij brengt allerlei soorten onder. Sommige tijdelijk, tot ze hersteld zijn van een aanrijding of elektrische schok, sommige blijven bij hem wonen. "We hebben nu bijvoorbeeld een aantal 'werkloze' olifanten die werden uitgebuit voor toerisme. Voor hen pakt de lockdown positief uit, zou je kunnen zeggen."

Een beer in de dierenopvang van Edwin Wiek
Bron: Edwin Wiek

Ook bijzondere momenten

Of de dieren er iets van merken, dat er geen toeristen meer komen? "Absoluut, ze kregen ontzettend veel aandacht. Veel van de dieren stonden 's ochtends verwachtingsvol bij de hekken van hun verblijf. Nu moeten ze hun eigen plan trekken."

Aan de andere kant levert de rust ook bijzondere taferelen op, vertelt Edwin: "Ineens sluipen er jakhalzen en andere bijzondere beesten over het erf. Dat is vergelijkbaar met een vos die door de Nederlandse stadsstraten sluipt." Verder vindt hij het maar saai: er is een avondklok en er mag buitenshuis geen alcohol worden gedronken, omdat het anders 'te gezellig' kan worden."

Contact met de overheid

De stichting ontvangt op dit moment meer donaties dan gebruikelijk, vertelt Edwin. Met dat geld kan hij het tot begin augustus uitzingen, maar daarna is het echt op. "Om geld vragen vind ik lastig, we staan in de rij met honderden andere stichtingen. Begrijpelijk: bijna iedereen heeft geld nodig op dit moment." Toch blijft hij het proberen, onder andere via zijn website en bij mensen die eerder bij hem op vakantie kwamen.

Maar hij pakt het ook directer aan. Doordat hij al dertig jaar in Thailand en daarvan twintig jaar als natuurbeschermer werkt, heeft hij goede contacten bij het Thaise ministerie van Milieu. Met die mensen is hij nu in gesprek over steun vanuit de overheid, net als dat in Nederland gebeurt bij ondernemers, stichtingen en verenigingen. "Ik wil er hoe dan ook voor zorgen dat we de dieren kunnen blijven verzorgen, dat is het belangrijkst."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.