Kunnen we deze zomer wel of niet op reis naar het buitenland? Reisorganisatoren willen duidelijkheid hierover van Brussel. Reisbrancheorganisatie ANVR wil een Europese versoepeling van de anderhalvemeterregel bij het vervoeren van toeristen.

De Europese toeristenindustrie is volledig uit het lood geslagen. Maar nu de coronamaatregelen in Europa langzaam versoepelen, hopen de reisorganisaties op meer zekerheid. Op 13 mei vergadert de Europese Commissie over dit heikele onderwerp.

Torenhoge tarieven voor tickets

Als Europa besluit het toerisme weer mogelijk te maken in de zomer, dan moet allereerst de anderhalvemeterregel los worden gelaten in het toeristenvervoer, zegt Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR.

"1,5 meter afstand houden in bijvoorbeeld bus en vliegtuig, dat is niet te doen. Als je blijft vasthouden aan die regel, dan kunnen er 15 in plaats 50 mensen in een bus. Dat geldt ook voor vliegtuigen en dan krijg je dus torenhoge tarieven voor tickets. Als er maar dertig procent bezetting is, vermoord je een hele sector."

De anderhalvemeterregel gaat niet werken in de bus of in het vliegtuig, zegt reisbranchevereniging ANVR.

Europese samenwerking

Het loslaten van de anderhalvemeterregel, moet wel verantwoord gaan, zegt Oostdam, met zo weinig mogelijk gezondheidsrisico's. Hij wil dan ook dat er een Europees protocol komt voor toeristentransport.

"Daarin zou bijvoorbeeld kunnen staan dat mondkapjes verplicht zijn. Ook zou de temperatuur van passagiers kunnen worden opgenomen voordat ze aan boord stappen. Misschien kun je ook denken aan een soort paspoort waarin staat dat je coronavrij bent."

Lees ook

Wel naar Kroatië, niet naar Spanje?

Op dit moment is het nog onduidelijk of en hoe je in Europa op vakantie kunt. Het is ieder land voor zich. Kroatië heeft al gezegd dat toeristen welkom zijn, terwijl landen als Spanje en Frankrijk nu nog toeristen weren. Europa is momenteel een lappendeken en dat moet veranderen, vindt ANVR.

"Ideaal gezien zou Europa een harmoniserende afspraak moeten maken, overal dezelfde regels", zegt Oostdam. Maar dat lijkt hem niet reëel. "Het zou al heel wat zijn als we bilaterale afspraken kunnen maken met een paar landen. Zo zouden wij bijvoorbeeld met Duitsland afspraken kunnen maken dat we over en weer elkaars toeristen toelaten, omdat onze corona-maatregelen ongeveer gelijk zijn."

Lees ook

Reisorganisaties in de knel

De reisorganisaties zijn al weken druk met maar één ding: annuleren van reizen. Het aantal boekingen is gedaald naar zo goed als nul. En de reizen die geboekt zijn, zoals stedentrips in het voorjaar of vakantietrips in de meivakantie worden massaal gecanceld.

Oostdam: "We hebben die zomervakantie echt nodig, alles wat we meepakken is meegenomen. Als Europa deze zomer ook dichtblijft, slaat dat een gat in de omzet van 8 miljard'.

Versoepeling van grensverkeer?

Het persbureau Reuters meldt dat de ministers zouden aansturen op versoepeling van grensverkeer binnen de EU om het zomertoerisme op gang te brengen.

Wellicht zou Annemijn Strop dan toch met haar eigen auto naar Frankrijk en Spanje kunnen rijden. Maar zeker is dat dus nog allerminst.

Voucher in plaats van geld terugvragen

Als Europa toch (deels) vergrendeld blijft, zullen miljoenen mensen hun zomerreis cancellen. Vrees is dat ze dan hun geld massaal gaan terugvragen, waardoor veel ondernemers (hotels, reisbureaus, vakantieparken) failliet gaan.

Volgens Reuters presenteert Europa woensdag een voucherplan. Wie zijn reis moet afzeggen, krijgt een voucher en kan de reis dus een jaar later alsnog plannen. Europese landen zouden garant staan voor die vouchers. Die zekerheid moet er voor zorgen dat mensen meer kiezen voor de voucher dan terugvragen van geld.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.