Kapotte ruiten, schade aan het meubilair: op verschillende plekken in Nederland waren winkels en horecazaken doelwit van relschoppers. Ondernemers Jeroen en Ficardo kunnen erover meepraten.

De koffiewinkel van Jeroen Veldkamp was zondag slachtoffer van de rellen in Eindhoven. Zijn zaak ligt boven het Centraal Station, een van de 'ingangen' van de Brabantse stad. En dat heeft hij geweten.

Veel schade

"Mijn zaak heeft veel ramen, 31 zijn er stuk na gisteravond. Gelukkig zijn ze niet binnen geweest en is er niet geplunderd, een geluk bij een ongeluk", verzucht de ondernemer. "Maar het aangezicht van de zaak, een prachtig pand, met zoveel kapotte ramen, daar kan ik wel om janken."

Veldkamp was niet in zijn winkel toen de rellen plaatsvonden. "We hoorden wel dat er een demonstratie zou zijn, maar ik had niet het idee dat ik om die reden naar mijn zaak zou moeten." Tot hij berichtjes kreeg waarin stond dat er betogers vlakbij zijn zaak waren. Toen is hij er toen snel naartoe gegaan.

Ondernemer Jeroen Veldkamp
Bron: via Omroep Brabant
Ondernemer Jeroen Veldkamp bij een van de kapotte ramen

Opnieuw rellen

Surrealistisch, zo omschrijft Veldkamp de huidige situatie. De hele dag is er al politie en pers. De kapotte ramen worden dichtgespijkerd. Veldkamp heeft vijf vestigingen en die in Eindhoven is al weken gesloten vanwege de coronamaatregelen. "We hadden al geen omzet en dan komt dit er ook nog bij."

Er doen geruchten de ronde dat vandaag opnieuw relschoppers in Eindhoven willen toeslaan, net als in Den Bosch. "Maar ja, ik kan niet 24 uur per dag bij mijn zaak waken en ook de politie heeft daar geen tijd voor. Ik heb geen goed woord over voor de relschoppers. Dat je wil demonstreren, oké, maar dit kan echt niet."

Lees ook

Niet de eerste keer

Dat wat gebeurde met de koffiezaak van Jeroen Veldkamp, is precies waar restauranthouder Ficardo Basut bang voor is. Daarom is hij nu druk in de weer met kettingen en dranghekken. Personeel om alles naar de kelder te sjouwen heeft hij niet. Hij hoopt dan ook dat zijn pand aan de Brink in Deventer zo is beschermd tegen relschoppers.

Het is niet voor het eerst dat er rellen zijn in het centrum van Deventer. Een aantal jaar geleden ging het mis na een wedstrijd tussen voetbalclubs Ajax en Go Ahead Eagles. Ook toen werd er veel gesloopt en dat wil Basut nu koste wat kost voorkomen.

Ondernemer beschermt zijn zaak
Bron: EenVandaag
Ondernemer Ficardo Basut beschermt zijn zaak

Oproep op social media

"We hebben gezien wat er in Eindhoven is gebeurd en verwachten vanavond een demonstratie in Deventer. Als er een oproep over social media gaat, moet je voorbereid zijn, vindt Basut."

Hij lacht een beetje, maar dat is vooral omdat hij zo verbaasd is dat dit überhaupt nodig is. "Als horecaondernemer ben ik al 4 maanden dicht, voor de ouderen, voor de zorg, samen sterk en dan ga je demonstreren. Het is maar 2 weken, hou toch op. Het is voor onze eigen gezondheid."

Bekijk hier de NieuwsTrend over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.