Bij het zorgpersoneel van Medisch Spectrum Twente in Enschede zit de schrik er goed in. Gisteravond werd het ziekenhuis belaagd door relschoppers die ruiten probeerden in te gooien. We spraken twee ooggetuigen van de rellen.

"Collega's vragen zich ook af: 'Kan ik straks mijn werk hier nog wel veilig uitvoeren?' Voor hetzelfde geld hebben we patiënten liggen op de begane grond en sneuvelt daar een ruit. Dan waren de gevolgen veel groter", vertelt een zorgmedewerker van het ziekenhuis.

'Wat gaat er dan om in je hoofd'

Hij begrijpt niets van het geweld tegen het ziekenhuis: "Ik ben er nog steeds van onder de indruk dat je zulke dingen doet. Wat gaat er dan om in je hoofd? Dan ben je gewoon uit op relschoppen, dat heeft niks meer met corona te maken. Het zijn gewoon hooligans die dat doen."

Kan ik straks mijn werk nog wel veilig uitvoeren?

Eerder liet bestuurder Jan den Boon van het ziekenhuis al weten geschrokken te zijn van het geweld: "Het is vreselijk. Zoals de winkels belaagd werden, zo werd ons ziekenhuis belaagd. Ik begrijp dat mensen onlustgevoelens hebben, maar die uiten door van alles kapot te maken en ons te belagen, daar heb ik geen begrip voor."

Lees ook

'Stuur ze naar strafkamp in Siberië'

Een bewoner zag vanuit haar raam hoe een groep jongeren het ziekenhuis probeerde te beschadigen: "In eerste instantie had ik er niet zo'n erg in. Maar toen hoorde ik ineens heel veel vuurwerk. Ik zag ze de boel vernielen en relschoppen."

Stuur ze naar een strafkamp in Siberië

Ze begrijpt er niets van wat de relschoppers bezielt: "Stel dat ze ziek worden, dan hopen ze toch ook dat ze geholpen worden? Ik vind het echt schandalig." Een andere omwonende wil dat er harder wordt ingegrepen:"Zet het leger in hier. Stuur ze maar naar een strafkamp in Siberië. Aanpakken, dat is het belangrijkste."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.