De supportersvereniging van FC Den Bosch bevestigt aan EenVandaag dat ze de politie gaan helpen tijdens nieuwe rellen. Dat is de uitkomst van een overleg tussen politie, de supportersvereniging en de gemeente vanmiddag.

Eerder vandaag gaf de supportersvereniging aan hun stad te beschermen als het nodig is. Nu voegen ze de daad bij het woord.

Gele hesjes

"We hebben inderdaad een overleg gehad en inmiddels ook gele hesjes voor de leden wanneer wij de politie helpen onze stad te beschermen", zegt een woordvoerder van de supportersvereniging van FC Den Bosch.

De politie wilde in eerste instantie geen commentaar geven. In de loop van de avond liet de politie via Twitter weten dat de gele hesjes waarover de supporters spreken, niet afkomstig zijn van de politie.

Winkeleigenaar Maike vertelt hoe de bakstenen door haar winkel vlogen gisteravond en relschoppers de winkel plunderden.

Houden aan regels politie

"Het lijkt mij een goed initiatief. Ik hoor vanuit meerdere hoeken in Nederland dat de harde kern van de club zich in wil zetten", reageert Otto Adang, hoogleraar Veiligheid en collectief gedrag aan de Rijksuniversiteit Groningen.

"Het kan op deze manier goed werken, maar het ligt aan de manier waarop. Ze moeten zich ten eerste houden aan de instructies van de politie. Maar het kan een meerwaarde zijn, kijk bijvoorbeeld naar buurtvaders in de wijk. De leden van zo'n harde kern kunnen de relschoppers wellicht wel aansporen om te stoppen", zegt Adang.

Lees ook

Andere clubs

Fanatieke supporters van diverse Nederlandse clubs hebben maandag van zich laten horen naar aanleiding van de rellen in meerdere steden de afgelopen dagen.

De harde kernen van onder meer Willem ll, Heracles, Go Ahead Eagles, NEC en AZ hebben zich fel uitgesproken tegen de relschoppers en hebben beloofd om de politie te ondersteunen. In meerdere steden zijn voor vanavond nieuwe rellen aangekondigd.

Na een paar dagen van plunderingen en geweld tegen de politie is er angst dat er opnieuw gereld gaat worden. Bekijk hier de Nieuwstrend van dinsdag 26 januari.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.