De rellen in onder meer Eindhoven, Amsterdam, Tilburg en Den Haag lijken een voorbode voor meer demonstraties. Ook in andere steden maken ze zich op voor onrust. Toch denkt veiligheidsexpert Marco Zannoni dat de rellen de komende dagen uitdoven.

De veiligheidsexpert verwacht niet dat het in één klap over is. "We zullen nog wel mensen zien die uit zijn op rellen. Maar als vanavond de boel weer escaleert zie je denk ik meer mensen die afhaken. Mensen worden er toch door hun omgeving op aangesproken", legt hij uit.

Rellen om de avondklok

De politie en Mobiele Eenheid (ME) moest gisteren uitrukken om de relschoppers uit elkaar te halen. Een groot aantal van hen werd opgepakt, op dit moment zijn er 250 mensen aangehouden.

Mede door deze aanhoudingen, verwacht Zannoni dat de situatie na vandaag al anders zal zijn. "Het ging op de meeste plekken al goed, en ik hoop dat door de vele aanhoudingen duidelijk wordt dat je hiermee absoluut niet wegkomt. Ook hoop ik dat mensen die zich spontaan aansluiten door het forse aantal aanhoudingen zal afnemen."

Demonstreren waar het wél ordelijk kan

Volgens Zannoni moet je de mensen die nu nog onrust zaaien stevig aanpakken. "De gemeente Deventer zegt bijvoorbeeld: we gaan naar de mensen toe die we in het zicht hebben. Dat lijkt me goed."

Daarbij hoopt de veiligheidsexpert dat mensen die kritisch zijn op de regels dat voortaan op een goede manier uiten. "Op een tijd en plek waar het wél ordelijk verloopt."

Lees ook

Complotdenkers

Zannoni verwacht dus minder rellen in de komende dagen, maar wat voor mensen zijn er eigenlijk op de been bij dit soort demonstraties? "Het zijn voor een deel mensen met oprechte zorgen. Er zijn complotdenkers bij, maar ook is er een grote groep die misbruikt maakt van de situatie en deze gelegenheid pakt om gewelddadig te worden", legt Zannoni uit.

"Wat er precies in de hoofden van mensen die rellen gebeurt, weet je niet. Maar bij groepsgeweld heb je altijd een verschil tussen mensen die dit vaker doen, en de grote groep mensen voor wie dat hun eerste geweldsvergrijp is."

Naast de complotdenkers en de mensen die vaker geweld plegen, is er dus ook een grote groep die zich alleen sporadisch aansluit bij grotere bijeenkomsten met rellen tot gevolg. "As de politie oprukt is het de vraag wat deze groep eromheen doet", zegt Zannoni.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.