Veel mensen vinden dat zorgpersoneel een structurele loonsverhoging moet krijgen vanwege hun inzet tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 18.000 mensen. Maar de meesten zijn niet bereid daar zelf aan mee te betalen.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de beloning voor zorgpersoneel. Het kabinet maakte eerder bekend dat het zorgpersoneel een netto bonus van 1000 euro krijgt voor hun werk tijdens de coronacrisis.

Structurele loonsverhoging

Een ruime meerderheid, 87 procent, vindt het een goede zaak dat zorgmedewerkers een eenmalig extraatje krijgen. Wel zijn er deelnemers die zeggen dat dat niet voor alle zorgmedewerkers moet gelden, maar alleen voor degenen die in de 'frontlinie' werken. Zo schrijft iemand: "De bonus is goed maar het voelt oneerlijk dat iederéén in de zorg die bonus krijgt. Sommige afdelingen hadden het door corona juist rustiger. Tegelijk zijn er mensen in andere sectoren die ook hard werken en die krijgen niks."

Oppositiepartijen vinden die eenmalige bonus niet ver genoeg gaan. Zij willen dat het zorgpersoneel een structurele loonsverhoging krijgt. Het kabinet ziet daar vanwege de slechte financiële situatie geen ruimte voor. Bovendien stijgen de lonen in de zorg door CAO-afspraken al, schrijven de zorgministers. Zo krijgt ambulance- en ziekenhuispersoneel er in twee jaar 8 procent bij. Mensen die bijvoorbeeld in de verpleeg- of gehandicaptenzorg werken, krijgen ruim 6 procent extra.

Lees ook

Loonsverhoging ja, meebetalen nee

Zes op de tien (59 procent) mensen vinden dat zorgpersoneel wel een extra loonsverhoging verdient vanwege hun werk in de coronacrisis. Ook onder sommige stemmers van coalitiepartijen is daar steun voor. CDA- en ChristenUnie-stemmers zijn verdeeld (48 respectievelijk 44 procent wil een loonsverhoging). Van de VVD-kiezers wil 38 procent dat, bij de D66-kiezers is dat 37 procent.

Veel mensen vinden dus wel dat het bedrag op het salarisstrookje van zorgpersoneel moet stijgen, maar slechts 37 procent is bereid daar zelf aan bij te dragen door bijvoorbeeld een hogere zorgpremie of meer belasting te betalen.

Lees ook

'Dit is het werk waarvoor ze zijn aangenomen'

Een derde (34 procent) vindt niet dat het zorgpersoneel een structurele loonsverhoging moet krijgen en is het met het kabinet eens dat het bij de eenmalige bonus moet blijven.

Veel van hen zeggen dat de zorgmedewerkers hard hebben gewerkt, maar uiteindelijk het werk hebben gedaan waarvoor ze zijn aangenomen. "Veel mensen in de zorg hebben hard en gevaarlijk werk verricht, dus een bonus is ok, maar dit is wel gewoon het werk waarvoor ze zijn aangenomen. We geven het leger toch ook geen salarisverhoging als er oorlog uitbreekt?", schrijft iemand.

Bekijk hier de tv-reportage en de toelichting van de uitslagen.
info

Over het onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden op 19 augustus 2020. Aan het onderzoek deden 18.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.