Volle zalen in het theater, reizen naar het buitenland en op elkaar gepakt staan bij een hardloopwedstrijd. Een paar maanden geleden was het heel normaal, maar nu zie je deze beelden nergens meer.

We vroegen jullie om de laatste foto te sturen die je maakte vóór de coronamaatregelen van kracht werden. Met andere woorden: je laatste 'normale foto'. Toen we nog geen afstand van elkaar hoefden te houden en je nog 'gewoon' naar je familie, een voetbalwedstrijd of een feestje kon. We kregen tientallen foto's toegestuurd. Hieronder een greep uit de mooie beelden en verhalen.

Frietje eten met 92-jarige vader in verpleeghuis

Pre-corona foto verpleeghuis
Bron: Monique Waalkens
Monique Waalkens met haar vader

"Deze dag zal mij levenslang bijblijven", zegt Monique Waalkens over de laatste foto die ze maakte. Op 12 maart hoorde ze over de maatregelen om het coronavirus in te dammen. Ze aarzelde geen moment en reed naar haar 92-jarige vader die in een verpleeghuis woont.

"Ondanks het bewustzijn van besmetting, ben ik onmiddellijk naar Amstelveen gereden om hem nog een laatste keer in levende lijve te kunnen zien, vasthouden en face to face nog met hem te kunnen spreken", schrijft Monique. Een paar dagen later was haar vader jarig, maar helaas konden ze dit niet samen vieren omdat Monique's vader geen bezoek mocht ontvangen.

Samengepakt op de tribune

Thialf
Bron: Jeannette Winkel
Volgepakt Thialf voor de coronamaatregelen

"We konden niet weten dat dit Thialf-feest het laatste 'normale' zou zijn dat we deden", zegt Jeannette Winkel over deze foto van een volgepakt Thialf in Heerenveen. Deze foto is gemaakt op 8 maart, toen de finales van de World Cup gereden werden. "Er was al wel reuring over corona, maar niet zo verontrustend dat we dit wilden afzeggen", vertelt Jeannette. "Het was toen nog enorm druk, lange rijen om binnen te komen en voor de muntjes. De sfeer was fantastisch, zoals altijd."

In de Tweede Kamer

Tweede Kamer klas op bezoek
Bron: Annika Campen
De klas van Annika Campen op de publieke tribune van de Tweede Kamer

Een bijzondere plek voor de laatste 'normale' foto: in de Tweede Kamer. Natuur- en scheikunde docent Annika Campen was met haar mentorklas naar Den Haag. Ze zouden een debat bijwonen over de coronacrisis, maar vlak daarvoor werd premier Rutte weggeroepen om een persconferentie te geven. Dit was op 12 maart.

Annika's klas was de laatste die nog in de Tweede Kamer mocht zijn. "Die dag erna gingen we gewoon naar school. Er waren wat extra maatregelen als handen wassen, maar verder nog niet", vertelt Annika. Daarna ging het snel. Op maandag was de school dicht en vanaf woensdag kregen alle leerlingen thuisonderwijs. "Ze doen braaf hun werk, maar missen het sociale aspect. Ze zijn blij dat de school op 1 juni weer open kan", zegt de docent.

Coronaatje?

Corona biertje op terras
Bron: Tienka van Campenhout
Tienka en haar dochter op het terras op Lanzarote

Op het terras met een lekker koud flesje Corona. Zo zaten Tienka van Campenhout en haar gezin er vlak voor de coronacrisis nog bij op Lanzarote. Op 12 maart vlogen ze terug naar Nederland en ook tijdens de terugreis waren er al enkele maatregelen tegen het coronavirus van kracht. Voorlopig kunnen ze helaas niet op vakantie, maar om de pijn te verzachten heeft Tienka een enorme foto van deze vakantie laten afdrukken en aan de muur gehangen.

Voetballen in de Kuip

Feyenoord-Fortuna Sittard
Bron: Dick Korevaar
Dick Korevaar met zijn kleinzoons bij Feyenoord-Fortuna Sittard

'Hand in hand, kameraden', de laatste foto die Dick Korevaar maakte, was met zijn kleinzoons in een volle Kuip bij de wedstrijd Feyenoord-Fortuna Sittard. De volgende dag ging Dick met zijn kleinzoons naar de bioscoop, maar sinds dat weekend eind februari heeft hij ze niet meer kunnen zien. "Wanneer kunnen we weer? Niemand kan het zeggen."

Lekker knus aan de start

Hardlopen
Bron: Daan Coumou
Daan Coumou bij de City-Pier-City loop in Den Haag

De 75-jarige Daan Coumou rende op 8 maart zijn longen uit zijn lijf tijdens de City-Pier-City Loop in Den Haag. Aan de start stond hij samen met talloze andere hardlopers te wachten op het startschot, dik op elkaar gepakt.

Op de planken

Musical
Bron: Loes Wolters- van Campen
De musical waarin de kleindochter van Loes Wolters- van Campen speelde

Loes Wolters- van Campen was op 7 maart in Haarlem bij de theatermusical van haar jongste kleindochter en maakte daar haar laatste 'normale' foto.

"Ik mocht eigenlijk vanaf die ochtend Brabant niet meer uit, maar ik wist al een half jaar dat ik mocht komen: dan ga je natuurlijk. Toch de hele avond een beetje schuldig gevoeld...Stel je voor dat...", vertelt Loes. Ze is nu erg blij dat ze tóch gegaan is, want de groep 8-musical van haar kleindochter gaat ook niet door: "We zijn dubbelblij dat we deze voorstelling wél hebben kunnen zien."

Oeteldonk

Carnaval in Den Bosch
Bron: Regien
Carnaval in Den Bosch

Helaas zit een feestje er voorlopig ook nog niet in. "Iets met carnaval in Oeteldonk, op de laatste avond laat", zegt Regie over deze vrolijke foto van het carnaval in Den Bosch. Een plek waar later het coronavirus flink huisgehouden heeft.

In rij voor het museum

Rij voor museum de Fundatie in Zwolle
Bron: Irma Goedhart
Irma Goedhart keek uit op de rij voor het museum de Fundatie in Zwolle

Irma Goedhart zat lekker in een café in Zwolle en fotografeerde de rij voor museum de Fundatie vanachter het raam. Dat was toen er nog gewoon rijen stonden voor de ingang van een museum, zonder anderhalve meter afbakeningen.

Alpe d'Huez

Fietsen voor Alpe d'Huez
Bron: Henk Leemhuis
Henk Leemhuis en zijn vrienden aan het trainen op de fiets

Voor Henk Leemhuis en zijn vriendengroep gooide de coronacrisis roet in het eten voor hun fietsavontuur naar de Alpe d'Huez. "We zijn hier de zondag voor de lockdown aan het trainen", zegt Henk. De mannen zouden in 6 dagen naar de berg in Frankrijk toe fietsen, om eenmaal boven een cheque van 100.000 euro aan KWF aan te bieden. De troostprijs? Een rondje om het IJsselmeer op de dag dat normaal gesproken Alpe d'HuZes zou plaatsvinden.

Buffet met zeventig man

Buffet
Bron: Hanny Wichman
Buffet voor de vrijwilligers van het museum

Je kan het je bijna niet meer voorstellen, maar vóór de coronacrisis konden we nog met zeventig man tegelijk uit eten. Hanny Wichman en haar collega's kregen dit buffet aangeboden voor hun vrijwilligerswerk in het museum van Zutphen.

Laatste operatie

Restaurant
Bron: Susanne van Briemen
Susanne van Briemen at met haar zoon in een Grieks restaurant

Het lijkt een normale foto, maar het was allesbehalve een normale dag voor Susanne van Briemen en haar gezin. Op deze laatste foto is Susanne met haar zoon uit eten in een Grieks restaurant. Haar man werd die avond opgenomen in het ziekenhuis. Op 18 maart onderging hij een operatie waarbij hij een viervoudige bypass kreeg. Dit was een van de laatste reguliere operaties voordat de intensive care in het UMC Utrecht zich ging richten op coronapatiënten.

Skivakantie

Skivakantie Dolomieten
Bron: Henk de Vries
Henk de Vries en vrienden op wintersport in Italië

De laatste pre-corona foto van Henk de Vries is gemaakt op skivakantie in de Italiaanse Dolomieten. Hij zit lekker aan een biertje op het terras, maar bleek bij thuiskomst besmet te zijn met het coronavirus.

Leeg kantoor al vóór corona

Leeg Kantoor
Bron: Jordi de Waal
Het lege kantoor van Jordi de Waal door een stroomstoring

Het kantoor van Jordi de Waal nam op 10 maart alvast een voorsprong op de coronamaatregelen. Het bedrijf zat door een stroomstoring zonder stroom en alle werknemers moesten thuis verder werken. Niet wetende dat dit voorlopig de nieuwe realiteit zou worden.

Vliegen

Vakantie Marokko
Bron: Anna Cohen Stuart
Anna Cohen Stuart op de terugweg naar huis vanuit Marokko

Ook zo'n zomerse vakantiefoto zit er voorlopig niet meer in. Anna Cohen Stuart vloog begin maart samen met haar vriend terug vanuit Marokko naar Nederland. "Daar was toen niks te merken van het coronavirus. Wij hadden ook geen idee dat het zo snel onze kant op zou komen", zegt Anna. Achteraf gezien bleek het stel net op tijd terug te zijn, want anderen hebben nog weken vastgezeten in Marokko.

Lees ook

info

Ook jouw laatste 'normale' foto laten zien? Deel 'm op sociale media met #laatstenormalefoto