Tot half januari is het advies om niet naar het buitenland te reizen als dat niet noodzakelijk is. Voor de Nederlandse Antillen is een uitzondering gemaakt en dat is te merken: bij reisorganisatie TUI was vanmorgen een toename van het aantal boekingen.

'Maak en boek geen reizen naar het buitenland tot half januari, tenzij strikt noodzakelijk. Vakantie en familiebezoek zijn geen noodzakelijke reizen', is het dringende advies van premier Rutte en minister De Jonge. Voor de Nederlandse Antillen geldt een uitzondering. Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius staan nu op code oranje, maar Curaçao is code geel. "We zien honderden belangstellenden en daar zijn we blij mee", vertelt woordvoerder van TUI, Petra Kok.

Ghost town Willemstad nu verleden tijd?

Dat er geen negatief reisadvies is afgegeven voor Curaçao is een opluchting voor de Nederlandse studente Jaziaah Rosales. Dit betekent dat ze haar ouders en familie die op het eiland wonen nog kan blijven zien. "Ik was heel bang dat ik mijn familie niet kon opzoeken, omdat mijn moeder dan echt voor een lange tijd alleen zou zitten."

Lees ook

Op dit moment is het op Curaçao nog uitgestorven, maar het reisadvies zou hier mogelijk verandering in kunnen brengen. "Toen ik er in oktober was, om mijn familie te bezoeken wist ik niet wat ik zag. Het was volledig uitgestorven. De stranden waren compleet leeg en er was helemaal niemand in Willemstad. Allemaal winkels die dicht zijn of failliet zijn gegaan. Ik dacht dat is een ghost town was. Het is echt wel kielekiele voor Curaçao, als het toerisme nu nog meer zou instorten zou heel Curaçao instorten."

Willemstad
Bron: Jaziaah Rosales

Corona verspreiden

TUI zegt dat de reis naar Curaçao veilig wordt georganiseerd. "We testen mensen vooraf op corona", zegt de woordvoerder van TUI, Petra Kok. Rutte zei in zijn persconferentie echter ook dat hij niet wil dat mensen het virus meenemen vanuit het buitenland. TUI verwijst vooral naar de teststraat die op Schiphol staat, maar niet gebruikt wordt. "We reizen echter wel alleen naar geel gebied, niet naar andere gebieden met code oranje of rood."

Lees ook

De familie van Jaziaah is niet geheel gerust onder dit besluit. "Ik heb 22 ooms en tantes met kinderen die op Curacao wonen. Zij vinden dit reisadvies niet allemaal even prettig. Ondanks dat ze inzien dat de toeristische sector heel belangrijk is voor de economie, zijn ze heel bang voor het virus. Zij hebben zoiets van: als het hier echt uitbreekt, zijn we goed de lul." Jaziaah blijft achter met een dubbel gevoel: aan de ene kant is er de mogelijkheid om de toeristische sector er weer bovenop te helpen en kan ze vrienden en familie bezoeken, maar aan de andere kant is ze ook bang voor de toename van het aantal besmettingen.

info

Update 16.25 uur

Inmiddels is Bonaire veranderd van code oranje naar code geel. Bekijk hier het actuele reisadvies voor de Nederlandse Antillen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.