Een botoxbehandeling of schoonheidscorrectie in de lockdown? Als je wil, kan het gewoon. Een vreemde keuze, zeggen de beroepsverenigingen van osteopathie en chiropractie, die wél gedwongen gesloten zijn.

Het is een vervelende week voor Mendel Blokland, osteopaat en voorzitter van de Nederlandse Vereniging Osteopathie. Blokland heeft in zijn praktijk alle patiënten moeten afbellen, omdat hij vanwege de lockdown dicht moet. Hij is verbaasd als hij hoort dat de cosmetische klinieken wel open blijven, ook voor niet-medische behandelingen: "Dat voelt eigenlijk wel onrechtvaardig."

'Huilende patiënten moeten afbellen'

Blokland begrijpt dat de overheid er voor heeft gekozen om het aantal contacten te minimaliseren. Maar hij vindt het vreemd dat er niet is gekozen om acute zorg door te laten gaan. "Wij zijn een erkende beroepsgroep en verrichten vaak acute zorg. Ik heb patiënten die huilend van de pijn bellen, maar die moet ik nu afzeggen."

Het zijn volgens hem mensen die nergens anders naartoe kunnen. "Dan voelt het toch wel onrechtvaardig dat cosmetische klinieken open blijven en ook niet-acute handelingen kunnen verrichten'.

Lees ook

'Rimpels kunnen toch wel wachten tot 19 januari?'

Ook voorzitter Gitte Tønner van de Nederlandse chiropractoren Associatie (NCA) vindt het een vreemde keuze: "Ik vraag mij af: wat is nou urgent? Ik heb een vrouwelijke patiënt die zwanger is. Haar bekken zit op slot, ze vergaat van de pijn, maar ze mag geen zware pijnstilling nemen vanwege de baby. Ik weet wat er aan schort, maar mag haar niet behandelen. Zij moet lijden tot 19 januari, maar het lijkt mij dat die rimpels makkelijker kunnen wachten tot 19 januari."

Volgens Tønner is het ook heel moeilijk om aan patiënten uit te leggen dat ze wel naar de fysiotherapeut kunnen, maar niet naar de chiropractor. "70 procent van de handelingen van chiropractors vertonen overlap met fysiotherapie. Wij kunnen dezelfde veiligheid waarborgen en doen veel behandelingen in samenspraak met de fysio. Dat valt nu weg. Dat is vanuit patiëntveiligheid niet goed uit te leggen."

info

Osteopathie en chiropractie

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze, waarbij door o.a. massage en rekken klachten als hoofdpijn, rugpijn en buikpijn worden behandeld. Veel zorgverzekeraars hebben het opgenomen in het aanvullende verzekeringspakket.

Chiropractie is een vorm van gezondheidszorg die zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van klachten aan het bewegingsstelsel, vooral rug- en nekklachten. Een chiropractor werkt de pijnpunten weg door middel van druktechnieken op het lichaam waarbij het zenuwstelsel en de gewrichten worden gemanipuleerd.

Niet verzekerd en geregistreerd

Dat de chiropractor en osteopaat gesloten zijn, heeft alles te maken met zorgverzekeringen en de BIG-registratie. Vanaf 15 december zijn contactberoepen voorlopig verboden. Zo blijven contactmomenten beperkt. Maar medische beroepen die worden betaald bij wet (bijvoorbeeld door de verplichte basisverzekering) of zorgberoepen die vallen onder de wet BIG mogen wel doorwerken.

"De zorg die osteopaten en chiropractors verlenen is niet verzekerd via de wet en het beroep van chiropractor of osteopaat is geen BIG-geregistreerd beroep. Daarom geldt voor hen geen uitzondering van het beroepsverbod", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volkgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Volgens chiropractor Tønner is de wet BIG niet met de tijd meegegaan en stamt hij nog uit de vorige eeuw. "Wij vinden dat dit neigt naar willekeur."

'Niet alleen onnodige botox-injecties'

Wel BIG-geregistreerd zijn bijvoorbeeld fysiotherapeuten, maar dus ook de artsen die in de cosmetische klinieken werken. Die mogen hun werk dus ook nu blijven uitoefenen. Voorzitter Catherina Meijer van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde wijst erop dat de klinieken niet alleen maar medisch onnodige schoonheidsbehandelingen verrichten. Veel behandelingen hebben wel degelijk een medische indicatie. "Ik verzet mij tegen het beeld dat wij alleen maar behandelingen verrichten die medisch gezien helemaal niet nodig zijn. Dat klopt niet."

Wel begrijpt ze de frustratie bij chiropractors en osteopaten, maar ze benadrukt dat zij de regels niet heeft opgesteld: "Het heeft geen zin om nu naar elkaar te gaan wijzen. Wel vind ik dat ook deze beroepsgroepen alsnog in staat moet worden gesteld om acute zorg te verrichten."

Lees ook

Ministerie: 'Stel niet noodzakelijke behandelingen uit'

Osteopaat Blokland begrijpt dat het ministerie een keuze heeft moeten maken: "Als ze hadden gezegd dat ook alle niet geregistreerde BIG-beroepen open mochten blijven, dan was ieder kruidenvrouwtje nu open geweest. Maar feit is wel dat wij acute zorg nu niet mogen leveren en de cosmetische klinieken niet-acute zorg wel. Hoe acuut zorg nodig is, speelt nu geen enkele rol en dat is geen goede zaak."

Bij diverse klinieken is het nu gewoon mogelijk om niet medisch noodzakelijke behandelingen in te plannen. Toch benadrukt het ministerie van VWS dat de oproep om contacten te beperken ook geldt voor de zorgverleners die wél mogen werken: "Wij verwachten van zorgverleners dat zij op grond van hun professionele kennis en in samenspraak met de patiënt beoordelen welke niet-medisch noodzakelijke behandelingen kunnen worden uitgesteld."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.