De veerboot naar het Verenigd Koninkrijk is net vertrokken als vrachtwagenchauffeur Marty Hirst doorkrijgt dat de terugreis lastig kan worden. "Mensen vroegen of we de boot niet om konden keren, terug naar Nederland."

Hirst is al 32 jaar vrachtwagenchauffeur en hij laat zich niet zomaar van de wijs brengen. Hij is nuchter onder het nieuws dat hij misschien voor de kerst niet terug is in Nederland. "Dit hoort bij mijn baan. Dan moeten we maar een andere keer kerst vieren. Volgende week of zo."

Omdraaien

De meeste Europese landen hebben gisteren en vandaag de grenzen met het Verenigd Koninkrijk gesloten uit angst voor de nieuwe mutatie van het coronavirus, die daar rondgaat en mogelijk besmettelijker is dan de variant die we hier kennen. Zo is de tunnel tussen Dover en Calais door Frankrijk afgesloten en is het voor passagiers niet meer mogelijk om met het vliegtuig of per veerboot terug naar Nederland te reizen.

Het nieuws werd zondagavond bekend op het moment dat de veerboot met Hirst en een aantal van zijn Nederlandse collega's aan boord de haven van Hoek van Holland verliet. "Het was 5 over 9 toen ineens iedereen naar zijn telefoon begon te kijken. We kregen allemaal berichtjes binnen; kun je niet omdraaien? Je bent voor oud en nieuw niet terug!"

Marty Hirst
Bron: Marty Hirst
Marty Hirst neemt altijd zijn gitaar mee in zijn vrachtwagen. Als hij met kerst niet thuis is, zal hij tijdens de kerstdagen oefenen op zijn gitaar.

Andere kerst

Vrachtwagenchauffeurs mogen nog wel met de veerboot mee, toch ziet Hirst ook daar een probleem. "Omdat het zo druk is bij Dover, wijken veel transporteurs uit naar de Noordzee-route via de ferries om toch naar het vasteland te komen. Daarom wordt het steeds moeilijker om boekingen te maken voor zo'n overtocht." Hirst zou oorspronkelijk woensdag terugkeren, of dat nu nog gaat lukken weet hij niet.

De vrachtwagenchauffeur had zich er al op ingesteld dat deze kerst anders zou worden dan andere jaren. "Door brexit is het extra druk, omdat de Britten aan het inslaan zijn voor 1 januari. En door de corona-maatregelen zou het natuurlijk ook al anders worden." Kerst in zijn vrachtwagencabine komt hij wel door, denkt hij. "Ik neem altijd mijn gitaar mee, dus dan kan ik verder oefenen. Ik heb voor de zekerheid 2 keer zoveel eten van de supermarkt meegenomen als normaal."

Europees protocol

En zijn vrouw? "Die zal er niet zo blij mee zijn natuurlijk, maar ze snapt het wel. En de kinderen zullen bij haar op bezoek gaan om er iets van te maken, dat hebben we vanochtend afgesproken."

Enige verlichting hangt intussen in de lucht. De Franse minister van Transport liet vanmiddag dat Europa 'binnen enkele uren' met een protocol zal komen zodat in ieder geval het vrachtverkeer van en naar het Verenigd Koninkrijk weer hervat kan worden.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.