Nieuwe maatregelen voor scholen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het moet, vindt ook Höcker Advocaten dat in een brief aan het kabinet eist dat het onderwijs veiliger wordt. Bij geen gehoor, volgt begin november een kort geding.

"De scholen zijn nu volledig open en werken daar vrijwel zonder beschermingsmaatregelen. Op deze manier ontstaan zeer veel infecties", vertelt Marijn Kingma van Höcker advocaten. "Inmiddels tonen veel betrouwbare onderzoeken aan dat kinderen net zo besmettelijk zijn als volwassenen, maar die onderzoeken zijn op de website van het RIVM niet te vinden. Daar staat nog steeds: 'kinderen zijn nauwelijks besmettelijk'." Hier moet volgens haar verandering in komen.

Sluiting van scholen

De advocaat werkt in opdracht van Stichting Protect Everybody, die weer voortkomt uit het burgerplatform Containment Nu!. Sinds maart 2020 strijdt dit platform met steun van meer dan 20.000 Nederlanders voor een zogenaamd Containment-beleid: eerst het virus indammen, dan testen, traceren en isoleren, om daarna te kunnen versoepelen. Uit een onderzoeksrapport van KPMG en de VU Amsterdam uit juni 2020 blijkt dat een overstap op deze containment-strategie Nederland in de komende twee jaar 123 miljard euro kan schelen.

De plek waar het volgens de stichting momenteel het meest misgaat is het onderwijs. Ook het Red Team, een groep deskundigen die op eigen gezag het kabinet adviseert, sloeg al alarm. Vanwege het momenteel snel oplopend aantal besmettingen onder tieners adviseren zij om de scholen voorlopig te sluiten of in ieder geval te voorkomen dat scholen brandhaarden worden.

Lees ook

Schoolplicht opschorten

Advocaat Kingma begrijpt dan ook dat bezorgde ouders hun kinderen thuishouden. Nu levert hen dat problemen op. "Ouders krijgen te maken met een leerplichtambtenaar, met boetes en zelfs met instanties als Veilig Thuis. De stichting vindt daarom dat de schoolplicht moet worden opgeschort totdat de scholen veiliger zijn."

Een van de ouders die overhoop ligt met de leerplichtambtenaar is Michael Blok. Behalve woordvoerder van Stichting Protect Everybody is hij ook actief lid van Containment Nu!. Zijn gezin bestaat uit drie samengestelde huishoudens met een aantal leden in een hoge risicocategorie. Daarom houdt hij zijn drie kinderen al vanaf maart thuis. "Mijn kinderen Leo en Mathilde heb ik vanaf augustus thuis lesgegeven, mijn dochter Charlotte die op het voortgezet onderwijs zit regelt haar dingen zelf."

Michael Blok met zijn kinderen Mathilde en Leo
Bron: Eenvandaag
Michael Blok met zijn kinderen Mathilde en Leo

Coronavluchtelingen

In september verhuisde Blok met zijn gezin naar Italië, waar het coronabeleid veel strenger is. "Wij zijn hier echt naartoe gevlucht. De kinderen gaan nu veilig naar een Italiaanse school waar leraren en leerlingen regelmatig worden getest en de kinderen mond-neusmaskers opdoen zodra ze van hun bureau opstaan."

Voor Leo en Mathilde is het Italiaanse onderwijs wel even wennen. "We missen de school in Amsterdam en onze vriendjes, maar hier zijn we tenminste veilig. We moeten een mondkapje op en zitten met minder kinderen in de klas dan in Nederland. En de leraren letten er goed op dat we afstand van elkaar houden."

Eerlijke en volledige informatie

Stichting Protect Everybody wordt in de zaak tegen de staat gesteund door de platforms Geen Dor Hout, Scholen Veilig, Scholenmeldpunt, Zero Covid Alliance en EndCoronaVirus.org. De organisaties mikken op meerdere juridische doelen, waaronder het eerlijk en volledig verstrekken van informatie over hoe besmettelijk kinderen zijn. Dat wordt volgens de stichting nu niet gedaan.

Omdat kinderen wel degelijk besmettelijk zijn, zo stelt advocaat Kingma, moet de 1,5 meter regel ook voor hen worden toegepast. "En als de 1,5 meter afstand niet haalbaar is, moeten mond-neusmaskers in de hele school verplicht worden gesteld. Daarnaast moeten ouders het recht hebben om hun kinderen thuis onderwijs te kunnen geven in deze moeilijke situatie, zonder bang te hoeven zijn voor vervolging wegens verzuim van de leerplicht."

Marijn Kingma van Höcker Advocaten
Bron: Eenvandaag
Marijn Kingma van Höcker Advocaten

Kort geding

Het kabinet heeft nu twee weken de tijd om op de brief te reageren. Anders start Kingma een kort geding tegen de staat. En dat is niet de eerste keer. Eind vorig jaar won ze samen met haar collega-advocaten een grote zaak tegen de overheid, die zij namens Urgenda had aangespannen. Deze duurzaamheidsorganisatie eiste extra maatregelen om de CO2-uitstoot te beperken. De Hoge Raad gaf hen eind vorig jaar gelijk, omdat de klimaatverandering zo gevaarlijk is dat de staat conform het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens de zorgplicht heeft om burgers ertegen te beschermen.

Met Kingma en haar advocatenteam aan zijn zijde heeft Blok goede hoop de overheid ook nu in beweging te krijgen. "We hopen op een gesprek. Maar als het niet met praten kan, dan maar met dwang."

Kijk hier het tv-item