Rekende je erop dat de kleinkinderen langs zouden komen met Pasen? Grote kans dat dit niet doorgaat, nu het RIVM adviseert om mensen ouder dan 70 niet te bezoeken. Deze psycholoog legt uit hoe je het paasweekend toch goed doorkomt.

Anne-Aurore den Hertog specialiseert zich als psycholoog in ouderen. Zij begrijpt dat het voor veel opa's en oma's moeilijk is dat ze de kleinkinderen niet kunnen zien tijdens Pasen. "Dan ligt het erg op de loer dat je gaat piekeren. En je angstig en somber voelt." Zij heeft wel een paar tips om Pasen toch gezellig te maken.

Ga eens videobellen, of bel een hulplijn

Wat ouderen volgens Den Hertog op dit moment het meest missen, is het echte contact. "Iedereen mist het knuffelen met kinderen en kleinkinderen. Maar ook vrienden zien, dichtbij elkaar kunnen zijn, en elkaars hand vasthouden."

Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om toch contact te houden met wie je mist, bijvoorbeeld via videobellen. Den Hartog: "Dan kun je elkaar toch zien, waardoor mensen toch dichtbij voelen. Dus als het kan, blijf dat doen. Zorg dat je contact houdt met familie en vrienden. En als je geen familie of vrienden hebt, zijn er ook hulplijnen die je kunt bellen, zoals de Luisterlijn."

John en Nelly gaan met Pasen digitaal op bezoek bij hun dochter en kleinkinderen

John en Nelly gaan dit weekend digitaal op bezoek bij hun dochter en kleinkinderen: 'Je bent er dan toch een beetje bij'

Houd tradities zoveel mogelijk vast

Volgens Den Hertog is structuur heel belangrijk wanneer je ouder bent. Helaas valt die structuur door de coronacrisis nu voor een deel weg. Ook Pasen is anders dan anders.

Den Hartog adviseert om tijdens de paasdagen toch gewoon de dingen te blijven doen die je anders ook zou doen, maar dan aangepast aan de huidige maatregelen. "Als dat is met familie eten: dek thuis mooi de tafel en zorg dat er lekker eten is. Kleed je mooi aan en bel dan met elkaar met beeld. Die tradities moet je vasthouden."

Lees ook

Toch op bezoek?

En als je toch bij elkaar op bezoek wilt gaan, neem dan de regels in adviseert, zegt Den Hartog.

"En kijk dan ook goed kijken naar de leeftijd van je kleinkinderen. Die moeten snappen dat ze opa en oma nu geen knuffel kunnen geven. Dus als die te klein zijn, doe het dan niet."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.