Door de coronacrisis spreken patiënten met psychische problemen hun behandelaar alleen online. Psychiater Marc Blom is bereid om het risico op besmetting te lopen om toch de juiste zorg te kunnen leveren.

Door de voorbeelden uit andere landen, zoals Italië, was de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) al goed voorbereid toen het kabinet in maart maatregelen aankondigde om het coronavirus in te perken. Veel afspraken zijn vanaf dat moment met beeldbellen vervangen, groepsgesprekken zijn nu webinars. Direct contact is er alleen nog wanneer dat strikt noodzakelijk is, bijvoorbeeld bij het toedienen van medicijnen.

Beluister hier het fragment uit radio EenVandaag met Marc Blom over de psychiatrie.

Risico op besmetting of effectieve zorg?

Dat was toen de juiste reactie, volgens Marc Blom, psychiater en bestuurder bij Parnassia Groep. "We hebben veel kunnen digitaliseren, daar hebben we veel mee kunnen bereiken. Maar inmiddels zijn we een aantal weken verder en de psychiater moet constateren dat niet alle cliënten zo lang zonder daadwerkelijke afspraken met hun behandelaar kunnen. Je ziet dat een kleine groep mensen in de knel komt."

Blom wil vaker de afweging maken wat er belangrijker is; het risico op besmetting met het coronavirus, of effectieve zorg kunnen verlenen aan mensen in nood. "Het is wat dat betreft laveren tussen de klippen."

'Waarom geen vitaal beroep?'

Dat afspraken via het beeldscherm niet voor alle patiënten met psychische problemen een oplossing zijn, beaamt ook Charlotte Bouwman. Zij heeft een dissociatieve stoornis en een bipolaire stoornis en sinds maart verlopen de afspraken met haar behandelaar via Zoom. "Als het niet goed gaat met mij is het lastig met mij in contact te komen. Als je met iemand aan het videobellen bent, dan gaat dat nog moeilijker dan gewoon."

Bouwman vindt het belachelijk dat zij geen menselijk contact met haar behandelaar kan krijgen. "Ze legde me ook uit dat ze hun kinderen ook niet kwijt kunnen in de kinderopvang. Hoe kan dat nou? Waarom zijn zij geen vitaal beroep?!"

Lees ook

Langzaamaan weer face-to-face ontmoetingen

Bij Parnassia Groep starten behandelaars nu langzaamaan weer met face-to-face ontmoetingen. Volgens een woordvoerder worden daarom groepsruimtes nu ingericht voor een-op-een gesprekken, zodat de 1,5 meter-maatregel goed in acht genomen kan worden. "Ook groepsgesprekken kunnen weer hervat worden, zolang men afstand kan houden", vertelt psychiater Marc Blom. "We starten wat op in kleine groepjes. We moeten wel uitkijken, want het zijn mensen met een kwetsbare gezondheid. Maar we zien dat níets doen nog meer ellende oplevert."

Waarom er nog altijd geen medicijn tegen corona is - uitlegvideo

Je hoort steeds vaker hoopvolle geluiden over een medicijn tegen het coronavirus. Toch is er nog niets dat bewezen werkt. Hoe komt dat en waarom duurt het zo lang? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.