De politie deelde dit paasweekend massaal boetes uit aan recreanten die zich niet hielden aan de nieuwe regels rond het coronavirus. Op sommige plaatsen was er ondanks alle waarschuwingen toch weer topdrukte, zoals in de Biesbosch.

Overvolle bootjes met jongeren, slierten met motoren en groepjes wielrenners: in Nationaal Park de Biesbosch werd afgelopen weekend volop gerecreëerd. Om die reden is er dit paasweekend strenger gehandhaafd door de politie. Ook werden militairen van Defensie én surveillerende drones ingezet om grote groepen mensen op hun gedrag te wijzen.

Lees ook

Bootje varen niet verboden

EenVandaag ging op eerste paasdag mee met agenten te water Rijk Sturris en Sjoerd Zeebregts. "We scannen in het voorbijgaan hoeveel mensen er op een bootje zitten. Meestal zijn het gezinnen. Mensen weten zo langzamerhand wel wat de regels zijn", vertelt Rijk.

Waterrecreatie is niet verboden, sterker, op een bootje is het makkelijker om afstand te bewaren dan in een park of op een meubelboulevard. Maar omdat de Biesbosch een groot gebied bestrijkt heeft de politie de hulp van Defensie ingeroepen.

Bekijk hier de reportage: mee met agenten te water in de Biesbosch

Drones surveilleren

De afgelopen weken waren al beelden te zien van drones boven het strand, om mensen te waarschuwen. In de Biesbosch worden onbemande vliegtuigjes gebruikt die ook bij militaire missies worden ingezet. Zo is in kaart te brengen waar zich grote concentraties mensen bevinden.

"Samen zijn we sterker", zegt de groepscommandant van Defensie op het Brabantse politie-kantoor kortaf. De controlekamer is dit paasweekend voor de gelegenheid een commandocentrum. Vanaf een paar 100 meter hoogte registreert de drone feilloos wie zich op een strandje niet aan de regels houdt.

controlecentrum
Bron: EenVandaag
De controlekamer waar beelden van de drone binnenkomen

Een duur paasuitje

Met de drone hoog boven hen, wanen de toeristen zich onbespied. Jongeren die zich niet aan de regels houden betalen 95 euro boete, voor wie ouder is dan 18 wordt het een duur paasuitje: 390 euro.

Maar, waar het tussen Goede Vrijdag en eerste paasdag boetes regende, valt het nu mee. Uiteindelijk delen Rijk en Sjoerd geen boetes en bekeuringen uit. Op tweede paasdag schiet het koudere weer de politie en drone-officieren te hulp en is het rustig op het water.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.