Door de coronacrisis zit een filmpje pakken er voorlopig niet in. Toch komt er een moment dat de bioscopen weer open gaan. Volgens minister Eric Wiebes kan dat ook best met 1,5 meter afstand. "Ze zijn gemiddeld toch maar voor een kwart gevuld."

Er wordt al veel gesproken over de '1,5 meter-economie': als we de coronacrisis uitkomen, zal veel op meer afstand moeten gebeuren dan hiervoor. Maar hoe gaan we dat inrichten?

Zoveel mogelijk weer open

Volgens minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) is het belangrijk om zoveel mogelijk sectoren weer te openen, zonder de coronabestrijding te verslappen. Dat zou volgens hem op veel plekken prima kunnen, dus ook in de bioscoop. Omdat die gemiddeld maar voor een kwart gevuld zijn, kunnen mensen de 1,5 meter volgens hem bewaren.

Maar als je bedenkt dat er in 2019 maar liefst 38 miljoen bioscoopbezoeken waren in ons land, klinkt die gemiddelde bezettingsgraad als vrij weinig. Klopt dit wel?

Lees ook

Bezettingsgraad zegt weinig

Justine Knijn, hoofdprogrammeur van filmhuis De Uitkijk in Amsterdam, vertelt dat hun percentage nog lager ligt. "In 2019 zaten wij, met ons enige zaaltje, onder de 25 procent. Maar het jaar daarvoor deden we het wel weer beter." Toch zegt dat gemiddelde volgens haar niet zoveel. "Als we in het weekend goed scoren, kunnen er prima in de middag vijf mensen in de zaal zitten. Met de drukke bezoeken compenseren we de rustige voorstellingen."

Ook volgens John Kleine Schaars, bedrijfsleider van C-Cinema, klopt het percentage van een kwart. In de franchise in Noord-Brabant hebben ze zes zalen. "Daar kunnen zo op een avond 300 of 400 bezoekers komen voor de nieuwe James Bond. Maar als er in die andere vijf zalen maar 15 mensen per zaal bezoeken, dan zit je wel op een kwart."

Hoe bewaar je afstand?

Die gemiddelde bezetting lijkt dus te kloppen. Ondanks dat denkt Knijn dat afstand bewaren lastig wordt. "Zelfs als we twee stoelen tussen de bezoekers leeg laten, klim je toch bijna bij de ander op schoot als je naar de wc moet."

John Kleine Schaars is positiever. Hij geeft aan dat ze mazzel hebben met de indeling van hun zalen. "De bioscoopzaal is opgedeeld in verschillende groepen van vier, drie of twee stoelen. Deze delen zijn opgesplitst door gangpaden, dus die 1,5 meter afstand wordt dan gehandhaaft."

'De bezettingsgraad van bioscopen is maar 25 procent': is dat feit of fictie? Lammert de Bruin onderzoekt het in Radio EenVandaag

'Een nieuwe ervaring'

Volgens retailexpert Fred Rutgers zit er best potentie in een 'nieuwe bioscoopervaring'. "Als je de bioscoopzaal anders indeelt, kunnen het bijna kleine huiskamers worden. Zo creëer je een hele nieuwe filmervaring."

Op veel afstand tussen de bezoekers is volgens hem niets tegen. "Het is een kwestie van omdenken. Zo werkt het in elke branche: hoe kan je van een probleem een voordeel maken?" Hoe dan ook: de bioscopen willen graag weer open. Ook al is het maar voor een klein percentage filmliefhebbers.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.