Dit paasweekend zijn er 1800 boetes uitgedeeld aan mensen die de coronamaatregelen van het kabinet niet opvolgden. Dat meldt een woordvoerder van de politie aan EenVandaag.

Met name groepen jongeren zijn op de bon geslingerd. Dat blijkt uit een eerste, landelijke inventarisatie onder de verschillende politie-eenheden. "Het is vaak de jeugd die voor overlast zorgt", zegt de politiewoordvoerder.

'Op de meeste plekken ging het goed'

Over het algemeen zijn de paasdagen verder rustig verlopen, zo laat de politie weten. "Op de meeste plekken ging het goed en hielden veel mensen zich aan de regels die er zijn vanwege het coronavirus. De politie moest een paar keer ingrijpen, maar bijna iedereen lijkt te begrijpen dat je 1,5 meter afstand moet houden. Ook bij bouwmarkten gedragen mensen zich bijvoorbeeld goed."

In vergelijking met eerdere cijfers, is het aantal van bijna 2000 boetes in het paasweekend wel opvallend. Vorige week werden in 7 dagen 1400 boetes uitgedeeld, nu in 4 dagen tijd al 1800.

Lees ook

Nog geen compleet beeld

Bovendien geven de boetes die tot nu toe zijn uitgedeeld nog geen compleet beeld van de situatie in het paasweekend. Niet alleen de politie, ook handhavers van bijvoorbeeld de gemeente kunnen namelijk een boete uitschrijven.

"We zien dat er veel meldingen blijven komen over jongeren die in groepjes op straat zijn. We treden altijd op, soms door te waarschuwen maar ook door boetes uit te delen", zegt Nationaal Commandant Max Daniel.

1,5 meter afstand

De veiligheidsregio's constateerden gisteren al dat de oproep om thuis of in de eigen buurt te blijven in grote mate is opgevolgd.

Dat concludeerde de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters: "Ook zien we dat de regel om 1,5 meter afstand te houden goed wordt nageleefd."

Bekijk hier het studiogesprek met Nationaal Commandant Max Daniel over de uitgedeelde boetes tijdens het paasweekend. "De boodschap is nog steeds: blijf alsjeblieft thuis."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.