Afgelopen week riep Mark Rutte op om thuis te blijven in het paasweekend en de meivakantie. Het grootste deel van de mensen die al plannen hadden, heeft die geannuleerd vanwege het coronavirus.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 29.000 leden van het Opiniepanel.

Zelf of door de aanbieder geannuleerd

Een kwart van de ondervraagden (24 procent) had al plannen gemaakt voor het paasweekend, iets meer mensen (27 procent) hadden een meivakantie in het vooruitzicht.

Vooral in het paasweekend is veel geannuleerd: in 38 procent van de gevallen deden mensen dat zelf of zijn ze van plan dat te doen, nog eens 38 procent zegt dat de aanbieder het geannuleerd heeft.

Lees ook

Geld of een waardebon

Bijna de helft (48 procent) van de mensen die niet meer op vakantie gaan, krijgt het hele bedrag in geld of als waardebon terug. 12 procent krijgt het bedrag gedeeltelijk terug, 15 procent weet het nog niet.

Mensen zeggen te balen van de geannuleerde vakanties, maar er is ook veel begrip: "Heel jammer, het was de eerste vakantie in lange tijd. Maar het is klein leed. Gezond blijven en het bezweren van de crisis is een stuk belangrijker."

'Lekker bijkomen zonder iemand te zien'

Slechts 7 procent van de paasvakanties gaat (tot nu toe) door, in de meeste gevallen (41 procent) naar een camping of vakantiepark in Nederland. "Wij hebben een stacaravan in het oosten des lands: vooralsnog is de camping open, maar onder strikte voorwaarden. Dat maakt voor ons niet uit. Al zit ik drie dagen in m'n caravan of tuin zonder iemand te zien, dan nog kom ik lekker bij!"

Jaarlijks komen er 20 miljoen toeristen naar Nederland en vieren zo'n 25 miljoen Nederlanders vakantie in eigen land. Dat levert per jaar maar liefst 77 miljard euro op. Dit jaar loopt dat door de coronacrisis even iets anders.

Meivakantie

Meer mensen zien de geplande meivakantie positief in: daar geeft 17 procent aan dat de vakantie (tot nu toe) door zal gaan. Een derde (34 procent) heeft de vakantie zelf geannuleerd, of is van plan dat te doen. In 22 procent van de gevallen werd de vakantie door de aanbieder geannuleerd.

Maatregelen afwachten

Van het paasweekend is al zeker dat het land dan nog in een 'intelligente lockdown' verkeert, voor de meivakantie is dat nog onzeker. Veel mensen wachten dat dan ook nog even af. "We willen naar een camping, met alleen plekken met eigen sanitair. We hadden er al naartoe willen gaan, maar we wachten in ieder geval tot na pasen of langer, in verband met de maatregelen van het kabinet".

De huidige maatregelen gelden in ieder geval nog tot en met 28 april, de meivakantie duurt van 25 april tot 3 mei.

info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden op 1 en 2 april 2020. Aan het onderzoek deden 29.413 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.