Het belooft dit weekend prachtig lenteweer te worden. Normaal trekken we massaal naar het strand, het bos of het park. Nu moeten we thuisblijven.

Twee weken geleden bleek dat een moeilijke opgave met het mooie weer: Nederlanders trokken er massaal op uit naar stranden, bossen en natuurgebieden ondanks het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Maatregelen tegen drukte

Het gevolg? Volle parkeerplekken, volle stranden en volgens sommigen te weinig ruimte om de 1,5 meter regel in acht te nemen. Daarom ging er in het weekend zelfs een NL-Alert uit om mensen aan te sporen binnen te blijven.

Dit weekend belooft het ook weer prachtig lenteweer te worden. Om herhaling te voorkomen zijn daarom op meerdere plekken in het land maatregelen genomen. Gemeenten kunnen verschillende maatregelen nemen. Zo zijn bij het populaire natuurgebied de Utrechste Heuvelrug de parkeerplaatsen afgesloten.

Lees ook

'Loop met de klok mee'

In het natuurgebied bij het dorp Beetsterzwaag in Friesland zijn de parkeerplaatsen nog open, toch worden hier ook maatregelen genomen om de toestroom aan bezoekers in zo goed mogelijke banen te leiden.

In de bossen rond Beesterzwaag hangen bijvoorbeeld speciale posters die de wandelaars wijzen op de nieuwe Corona-regels en een aantal tips. "Wij hebben het advies op de posters in het bos gezet om met de klok mee te lopen zodat je zo min mogelijk tegenliggers tegenkomt", zegt burgemeester Ellen van Selm van de gemeente Opsterland.

'Spannend weekend'

Daarnaast lopen er boa's rond die kunnen beboeten wanneer meer dan twee personen minder dan 1,5 meter afstand van elkaar houden. In het Friese natuurgebied heeft toezichthouder Peter Jethoe zijn bonnenboekje nog niet uit zijn zak hoeven trekken: "We hebben nog geen boetes uitgedeeld, maar mocht handhaving noodzakelijk zijn zullen wij dat doen. Het bedrag voor de boete is zo'n 390 euro en voor minderjarigen 95 euro."

"Dit wordt wel een spannend weekend, omdat het nu ook echt mooi weer wordt", vertelt burgemeester van Selm. Ze raadt aan mensen de regels in acht te nemen en thuis te blijven. "Als je wel een ommetje gaat maken, doe dat dan dichtbij huis en houd afstand."

info

Maatregelen

Voor iedereen in Nederland geldt: blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten als dat echt nodig is, voor boodschappen of een frisse neus. Als u naar buiten gaat, houd dan altijd 1,5 meter afstand tot anderen. Er kunnen boetes worden opgelegd als meer dan 2 personen minder dan 1,5 meter afstand houden. Ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal 3 bezoekers), en houd ook dan 1,5 meter afstand tot elkaar.