Staatssecretaris Mona Keijzer wil de zogenoemde TOGS-regeling voor ondernemers die getroffen zijn door het coronavirus uitbreiden naar meerdere sectoren.

Dat zei de staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaat in EenVandaag. Bij de TOGS-regeling krijgen ondernemers een eenmalige tegemoetkoming van 4000 euro van de overheid.

'We gaan het oplossen'

"Deze regeling gaat over getroffen sectoren die door besluiten van de overheid minder omzet hebben maar wel vaste lasten hebben. In eerste instantie heb je het dan over de eet- en drinkgelegenheden, de contactberoepen en de reisbranche", zegt Keijzer.

Maar er zijn meer bedrijven die wél dichtmoeten door de corona-maatregelen, maar geen recht hebben op de regeling. Bijvoorbeeld tattooshops en tandartsen. "Dat gaan we oplossen", zegt Keijzer. Ze wil de regeling uitbreiden naar meerdere sectoren. De staatssecretaris verwacht dit deze of volgende week te kunnen doen.

62.500 bedrijven bij corona-noodloket

"Ik vind dat er op wat voor manier dan ook geen onderscheid gemaakt kan worden. Of het nou gaat om een kappers of tattooshop. We doen allemaal een contactberoep. We worden verplicht om te stoppen", zegt Niels Verrhoen, eigenaar van een tattooshop.

Lees ook

Inmiddels hebben 62.500 bedrijven en ondernemers zich bij het corona-noodloket gemeld om het bedrag van 4000 euro te ontvangen. Zo'n 2200 bedrijven hebben dat bedrag al uitgekeerd gekregen, meldt het ministerie van Economische Zaken. Daar is een bedrag van ongeveer 9 miljoen euro mee gemoeid.

'Nog even geduld'

Voor sommige ondernemers duurt het lang voordat ze geld van de overheid zien. "Ik zeg tegen ze: nog even geduld, we snappen wat er aan de hand is. Ik spreek veel ondernemers en mensen zien soms jaren levenswerk in kritieke toestand komen. We doen er echt alles aan", zegt Keijzer.

Het gesprek met Mona Keijzer in EenVandaag.

Lees ook