Kinderen met hartproblemen, ernstige longziektes of afweerstoornis moeten tot nader order thuisblijven van school. Deze oproep doet kinderarts Károly Illy namens de Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). "Het risico is te groot, we weten nog te weinig."

Voorzitter Károly Illy van de Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) legt uit dat er nog te weinig kennis is opgedaan over de gevolgen die het coronavirus heeft voor juist deze specifieke risicogroepen. "Daarom vinden wij het beter dat deze hoog-risicopatiënten tot nader order niet naar school of kinderdagverblijf gaan."

Wanneer hoog-risico

Hoog-risicopatiënten zijn kinderen met ernstige onderliggende afweerstoornissen, ernstige hart- en longaandoeningen, zoals taaislijmziekte. "Ik kan me voorstellen dat ouders zich gaan afvragen: wanneer is iets nu een ernstige hart- of longaandoening? En valt astma eronder?"

"Dit is belangrijk om goed uit te leggen", vindt Illy. "Het gaat niet om alle gevallen van astma, alleen om ernstige vormen van astma. Dus alleen als je kind dagelijks klachten heeft en onder behandeling is van een kinderlongarts zeggen wij: houd je kind thuis."

Kinderarts Károly Illy: "Ons advies aan ouders van kinderen met long- en hartaandoeningen: blijf thuis."

Terughoudend met telefoontjes

Omdat het coronavirus een nieuw virus is, moet er nog veel geleerd worden, stelt Illy. "Daarom vragen wij ouders met kinderen die chronisch ziek zijn waakzaam te zijn."

"Bij grote zorgen kunnen ze hun artsen altijd bellen, maar we hopen ook dat iedereen zich realiseert dat de zorg momenteel ontzettend overbelast is. Terughoudendheid met telefoontjes wordt zeer op prijs wordt gesteld."

Waakzaam

Linda en Pieter Breusers zijn de ouders van de 8-jarige Stef. Vanaf vandaag zijn ze met zijn drietjes thuis. Na zijn vierde open hartoperatie kreeg Stef ook een dwarslaesie door complicaties tijdens de operatie.

"We zijn zo waakzaam als maar zijn kan," zegt Linda, die behalve moeder van Stef ook voorzitter van de Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijking.

Linda Breusers: "We hebben een kwetsbaar kind. Wat voor invloed gaat het virus op hem hebben? We hebben daarom besloten om hem thuis te houden."

Blij met steun kinderartsen

"Direct na de persconferentie van premier Rutte hebben we in de facebookgroep uitvoerig overleg met elkaar gehad. Veel ouders besloten vandaag hun kinderen al thuis te houden van school. Bij de meeste ouders werkte de werkgever goed mee, maar sommige werkgevers boden weerstand. We zijn daarom blij met de oproep van de Nederlandse kinderartsen. Het overtuigen van werkgevers gaat hierdoor hopelijk makkelijker."

Ook Károly Illy hoopt dat werkgevers meebewegen in het belang van de volksgezondheid. "Laten we met zijn allen proberen deze hele rare tijden door te komen."

Bij twijfel thuisblijven

Over besmetting van het coronavirus bij gezonde kinderen maken de Nederlandse kinderartsen zich minder zorgen. Ook kinderen met een lichte vorm van astma kunnen gewoon naar school. Illy: "Van alle mensen bij wie het coronavirus werd vastgesteld was 0.9 procent tussen de 0 en 10 jaar en 1.2 procent tussen de 10 en 19 jaar. Vanuit de Italiaanse kinderartsen komen vergelijkbare getallen."

"Zij geven aan dat kinderen eigenlijk nauwelijks ziek zijn. Wel is het zo dat zij het virus kunnen verspreiden naar oudere mensen, die meer vatbaar zijn voor dit virus en hier ernstig ziek van worden. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen en zo de oudere medemens te beschermen is isolatie van kinderen met luchtwegklachten belangrijk. Dus houd jezelf en je kind thuis als er verkoudheidsklachten zijn. En ook bij twijfel zeggen wij nu: blijf thuis."

Kijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.