Bij een tekort aan intensive care-bedden vanwege het coronavirus zullen artsen noodgedwongen lastige keuzes moeten maken. Twee derde (67 procent) heeft begrip voor triage: de keuze om patiënten met de grootste overlevingskans op te nemen op de IC.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 30.000 leden van het Opiniepanel. Deelnemers vinden het een logisch criterium dat artsen zullen kiezen om mensen die het beste in staat zijn om van het coronavirus te herstellen op te nemen op de intensive care.

8 procent ziet liever andere criteria: de levensverwachting van een persoon of de kwaliteit van het leven na herstel bijvoorbeeld.

Maanden herstel na IC-opname

Afgelopen weekend brachten de Telegraaf en EenVandaag het nieuws dat huisartsen hun kwetsbare patiënten ontmoedigen naar de intensive care te gaan als ze ziek worden door het coronavirus. De druk op de IC-afdelingen van ziekenhuizen loopt steeds verder op.

Bovendien wordt door sommige intensive care-artsen gewaarschuwd dat een IC-opname erg zwaar is. Wekenlange beademing, verlies van spierkracht: ook gezonde mensen kunnen er na herstel nog maanden last van hebben.

Als hij corona krijgt, wordt Cor Fransen (82) waarschijnlijk niet opgenomen in het ziekenhuis. Dat hoorde hij van zijn huisarts. Er is namelijk een grote druk op intensive care-bedden. "Onder discriminatie kom je niet uit, ik had dit al verwacht."

Zorgen over doorsturen

Kwetsbare mensen behoren tot de groep die zich het meeste zorgen maakt dat ze niet doorgestuurd worden naar de intensive care, mochten ze in het ziekenhuis belanden met corona. Een op de vijf 75-plussers (21 procent) maakt zich er druk over, net als een kwart (25 procent) van de mensen met een zwakke gezondheid.

Jonge mensen, tussen de 18 en 35 jaar, maken zich nauwelijks zorgen over zichzelf (2 procent), maar des te meer over of hun naasten op de IC zouden worden opgenomen (56 procent). "Mijn moeder van 66 heeft longfibrose. Ik ben bang voor haar. Ze heeft nog veel goede jaren voor zich en negen kleinkinderen die gek op haar zijn."

Bed afstaan

Over de hypothetische vraag of mensen hun plek op de intensive care zouden afstaan aan iemand met meer kans op herstel zijn de meesten terughoudend. Toch zeggen drie op de tien (29 procent) daar wel toe bereid te zijn als zij corona zouden krijgen.

Bij de jongste groep (18-35 jaar) en de oudste groep (75-plussers) ligt dat percentage iets hoger, daar is een op de drie (respectievelijk 33 en 35 procent) bereid een plek op te geven. Jonge mensen zeggen dat vooral te willen doen aan nog jongere mensen: "Aan een (voorheen gezond) kind zou ik direct mijn plek afstaan. Die heeft een grote kans op herstel, en heeft nog veel waarde voor de toekomst van de maatschappij". Een 75-plusser laat weten: "Mijn leven is geleefd. Ik ga graag door, maar jongeren gaan waar nodig voor."

Gesprek met huisarts

Momenteel zijn er al huisartsen die de oudere en kwetsbare patiënten in hun praktijk benaderen met de vraag of zij in geval van een coronabesmetting nog naar het ziekenhuis of de intensive care willen. Bij mensen van 75 jaar of ouder (50 procent) of mensen met een zwakke gezondheid (57 procent) vindt de grootste groep het een goede zaak dat huisartsen de vraag stellen. Al is antwoord geven niet altijd even makkelijk: "Het is een vreselijk idee, maar goed dat ze het bespreken. Als je moet sterven op de IC, zonder familie of vrienden zou ik dat zelf nooit willen", aldus een deelnemer.

Sommigen vinden het vooral moeilijk dat het gesprek telefonisch wordt gevoerd: "Via een telefoontje horen of je wel door mag leven als je ziek wordt. Ongelooflijk!"

Lees ook

Hoe denken leden van het EenVandaag Opiniepanel over de selectieprocedure voor IC-bedden?
info

Over dit onderzoek

Dit onderzoek van EenVandaag is gehouden van 30 maart tot en met 1 april. Aan het onderzoek deden 30.851 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.