Het viel ic-artsen met het blote oog al op: het merendeel van de coronapatiënten aan de beademing kampt met overgewicht. Nu is er meer duidelijkheid over dit verband. Het virus bindt zich graag aan vet.

90 procent van de coronapatiënten aan de beademing op zijn afdeling heeft overgewicht, constateerde Peter van der Voort, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en hoofd van de afdeling intensive care aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Twee opties

Op dit moment komt dat neer op 26 van de 29 mensen in Groningen. Dit percentage komt overeen met ervaringen van collega's uit andere ziekenhuizen in Nederland en in Italië en China, waar door corona duizenden mensen op de IC kwamen te liggen.

Van der Voort legt uit: "Na besmetting met het virus word je een week later ziek. Gedurende 10 dagen word je zieker en dan zijn er twee opties: of je geneest, of je wordt zo ziek dat je aan de beademing moet. "Die laatste groep zijn altijd te dikke mensen."

Lees ook

Hoe het werkt

Inmiddels heeft onderzoek door zijn team een eerste concrete aanwijzing voor het verband van het coronavirus en overgewicht opgeleverd. Het COVID-19 virus dringt cellen binnen door zich te binden aan zogenaamde ACE2-receptoren aan de buitenkant van cellen.

ACE2-receptoren zijn vooral te vinden op longcellen (daarom krijg je hoestklachten), darmcellen (sommigen krijgen diarree) en vetcellen. Dat laatste is de reden waarom dikkere mensen meer problemen krijgen. Hoe meer vetweefsel, hoe meer virus het lichaam binnendringt. "Nu zijn we dus aan het uitzoeken hoe dat leidt tot longschade, waardoor je beademing nodig hebt", legt Van der Voort uit.

Wat is zwaar?

De mensen die aan de beademing liggen hebben bijna allemaal een Body Mass Index (BMI) van 25 en hoger. "Dat is niet heel veel en komt vaak voor in Nederland", aldus Van der Voort. Vanaf een BMI van 30 spreken we van ernstig overgewicht of obesitas.

Van der Voort wil benadrukken dat zijn resultaten niet bedoeld zijn om dikkere mensen te stigmatiseren. Hij haast zich te zeggen dat iedereen welkom is op de Intensive care. "Ik wil niet oordelen, ik wil het begrijpen om zo een behandeling op de intensive care te voorkomen." De meeste mensen met overgewicht herstellen gewoon. Verder raadt hij het mensen ten zeerste af om snel proberen af te vallen. Strenge diëten tasten de weerstand aan.

Lees ook

Roken

In eerdere berichtgeving werd ook een link gelegd tussen de ernst van een corona-infectie en roken. Dat kan Van der Voort niet beamen. In de onderzoeken die hij heeft gezien, blijkt niet dat mensen die roken of gerookt hebben vaker aan de beademing moeten.

De hoogleraar en zijn team gaan verder met het toesten van hun onderzoekshypothese. Hij wil vooral weten welk proces tussen de verschillende stoffen in het vetweefsel de longschade veroorzaakt.

Peter van der Voort, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en hoofd van de Intensive Care van het UMC Groningen, vertelt in Radio EenVandaag over dit onderwerp