EenVandaag-verslaggever Mark de Bruijn liep een week lang mee op de intensive care van het Erasmus MC. Daar zag hij hoe artsen en verpleegkundigen tot het uiterste gaan voor hun patiënten.

In het Rotterdamse Erasmus MC zijn ze bezig het aantal bedden voor coronapatiënten op de intensive care te verdubbelen. Misschien is de komende weken zelfs een verdriedubbeling nodig. Het hoofd van de IC deed afgelopen week al een oproep in de Tweede Kamer: er zijn meer bedden nodig op de intensive care en ook de coördinatie kan beter.

'Buitencategorie'

Mark de Bruijn filmde -bij hoge uitzondering- op een van de ic-afdelingen van het ziekenhuis. Volgens een van de stafleden van de intensive care, Ben van der Hoven, is wat ze nu meemaken 'de buitencategorie'. Hij draait overuren in het ziekenhuis. "Ik doe dit vak nu 30 jaar en dit heb ik nog nooit meegemaakt", vertelt Van den Hoven.

Mark de Bruijn bleef op afstand van de patiënten maar kreeg wel een goede indruk van hoe het er op deze afdeling aan toegaat. "De patiënten liggen op allemaal losse kamers en zijn helemaal omringd door apparaten. Je ziet bijna niet meer dat het mensen zijn."

Routinematig aan het werk

Wat De Bruijn opviel is dat de verplegers in grote meerderheid best relaxed en bijna routinematig op een normale manier hun werk doen. "Als je niet beter zou weten als je daar op de gang rondloopt, zou je denken dat het een normale dag in een normaal ziekenhuis is", vertelt hij.

Ook viel hem op dat het personeel op de gang geen beschermende kleding draagt. "Het mondkapje, de bril en de extra jas trekken ze pas aan als ze daadwerkelijk op de kamer bij de patiënt zijn."

Eén verpleger per patiënt

Op de afdeling waar De Bruijn meeliep heeft iedere patiënt één verpleger. "Dit hopen ze zo lang mogelijk vol te houden." De verpleger is continu aan het controleren of de beademing goed functioneert.

Lees ook

Afhankelijk van de toestroom van nieuwe patiënten op de afdeling zal volgende week of misschien die week daarop één verpleger voor meerdere patiënten moeten gaan zorgen."Daar zijn ze wel bang voor", vertelt de Bruijn.

Verslaggever Mark de Bruijn liep een week mee op de IC van het Erasmus MC in Rotterdam en vertelt over zijn ervaring.

Patiënten omdraaien

Ook merkte de verslaggever op dat de patiënten met corona op de intensive care twee keer per dag moeten worden omgedraaid. "Ik heb mij laten uitleggen dat het te maken heeft met de stand van de longen. De longen zijn aangetast en zeer verzwakt, en hebben ruimte nodig en dat werkt het best als je regelmatig op je buik ligt."

De Bruijn zag dat het soms best spannend is om de patiënt met al die snoeren veilig om te draaien. "Als de slangetjes losraken heb je een levensgevaarlijke situatie."

Van de IC af, en dan?

De Bruijn maakt zich wel grote zorgen over wat er moet gebeuren als al deze patiënten van de IC af zijn. De meesten hebben wekenlang aan de beademing gelegen en zijn erg verzwakt.Naast de spiermassa die in korte tijd afneemt raken longen door de beademing beschadigd en veel mensen komen in een verpleeghuis terecht.

De Bruijn vraagt zich na zijn bezoek aan de IC af of er genoeg capaciteit zal zijn voor deze mensen om opgevangen en verzorgd te worden. "Er komt nog een golf achteraan, ook als het lek boven is."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.