Wil ik wel naar de intensive care als ik ziek word? Kom ik nog voor zo'n plek in aanmerking? Door de schaarste aan IC-bedden moeten kwetsbare patiënten samen met hun arts behandelafspraken vastleggen. Vanaf vandaag is er een folder die kan helpen.

Afgelopen weekend brachten de Telegraaf en EenVandaag het nieuws dat huisartsen hun kwetsbare patiënten ontmoedigen naar de intensive care te gaan als ze besmet raken met het coronavirus. Het leidde bij sommige ouderen en hun families tot onrust.

De huisarts vertelde Cor Fransen (82) dat hij bij corona waarschijnlijk niet opgenomen wordt op de IC

Als hij corona krijgt, wordt Cor Fransen (82) waarschijnlijk niet opgenomen in het ziekenhuis. Dat hoorde hij van zijn huisarts. Er is namelijk een grote druk op intensive care-bedden. "Onder discriminatie kom je niet uit, ik had dit al verwacht."

'Overlijden op de IC is afschuwelijk'

"Ik sta er helemaal achter dat je geen kwetsbare patiënten naar de IC stuurt", zegt Marieke Meinardi, internist ouderengeneeskunde van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. "Overlijden op een IC is echt afschuwelijk. Alleen hoog vitale mensen maken kans om goed van de intensive care te komen." Het is daarom verstandig dat kwetsbare patiënten bijtijds worden geïnformeerd over behandelmogelijkheden en de gevolgen van al dan niet beademen, reanimeren of laten opnemen op de intensive care.

Meinardi schreef de folder Gesprekshulp Behandelgrenzen, die vanaf vandaag in het Albert Schweitzer ziekenhuis op de spoedeisende hulp (SEH) ligt. Deze folder kan patiënten en artsen helpen om samen tot behandelafspraken te komen voor het geval ze ziek worden. Ook andere ziekenhuizen hebben al interesse getoond in de folder.

'Ga eerder het gesprek aan'

"We kennen allemaal de verhalen uit Italië over 70-plussers met het coronavirus die niet meer worden behandeld. Dat is natuurlijk gruwelijk", zegt Meinardi. "Wij kijken liever naar kwetsbaarheid dan naar leeftijd en vinden dat artsen en patiënten in een eerder stadium het gesprek moeten aangaan."

Meinardi dacht na hoe ze kon helpen zo'n gesprek tussen dokter en patiënt zo goed mogelijk te laten verlopen. "Van 80-plussers weten we dat je tijdens een gesprek moet vertragen. 'Ga ernaast zitten, maak contact' is het advies. Dat is zo'n beetje het tegenovergestelde van wat er op een SEH gebeurt, want op een drukke SEH is daar vaak geen tijd voor. Met die folder die we hebben gemaakt, willen we ondersteuning bieden."

Overheidscampagne

Zowel voor de dokter als voor de patiënt zou het prettig zijn als het gesprek over al dan niet behandelen eerder wordt gevoerd en is vastgelegd, vertelt Meinardi. "Ik vond het altijd al, maar nu met deze coronacrisis wordt het nog urgenter. We willen ook niet dat ouderen voor wie het eigenlijk weinig zin heeft de IC-plek van jongeren innemen."

Ze ziet zelf wel iets in een grote publiekscampagne. "Ik zou wel voor een overheidscampagne zijn zoals we rond orgaandonatie zien. Met een soort oproep: 'help de huisartsen en geef aan wat u wilt'."

Lees ook

Marieke Meinardi en Ellen de Smet over een mogelijke opname op de IC.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.