Met de meivakantie in aantocht, zijn de Nederlandse campings buitengewoon populair. Maar het handhaven van de coronamaatregelen blijkt veel lastiger dan vorig jaar. De vakantiewensen zijn groter, het lontje is korter. Hoe ga je daar als camping mee om?

Op camping de Kleine Wolf staan de kampeervelden behoorlijk vol. Eigenaar Anne-Sophie Kat is blij om weer gasten te ontvangen, maar merkt tegelijkertijd dat er in een jaar tijd veel veranderd is, als het gaat om het naleven van de coronamaatregelen. "Wij merken dat wanneer gasten bij ons onder de slagboom door rijden, sommigen denken dat op vakantie corona niet bestaat. Helaas."

Brutale gasten

Her en der op het terrein zijn de maatregelen duidelijk zichtbaar. Bij de sanitairgebouwen is duidelijk de looprichting aangegeven, staan de pompjes met handgel bij de ingang en is een mondkapje verplicht.

Maar zowel Anne-Sophie als haar gasten zien dat sommigen weinig op hebben met de regels. "Als het schoonmaakpersoneel de gasten er vriendelijk op wijst dat ze een mondkapje moeten dragen, krijgen ze soms een grote mond terug. Gasten zijn echt brutaler geworden."

Lees ook

BOA's op de stoep

De regels zijn het strengst op het terras, dat nu weer open mag. Herma, verantwoordelijk voor de horeca op het terrein, hoopt dat de gasten zelf ook snappen dat de maatregelen niet voor niets zijn genomen. "Wij hebben hier als camping natuurlijk de verantwoordelijkheid op het terras en willen het gezellig houden. We willen niet het risico lopen dat we over een paar weken weer dicht moeten, daar heeft niemand wat aan."

Anne-Sophie Kat vertelt dat er ook regelmatig BOA's op de stoep staan om de gang van zaken extra te controleren namens de gemeente Ommen. "Het brengt wel iets te weeg als de handhavers over het terrein lopen, dat zie je ook echt aan de mensen. Het maakt je bewust van het feit dat er coronamaatregelen zijn waar je je aan moet houden."

Lees ook

Begrip

Het blijkt een lastige spagaat als je gastvrijheid hoog in het vaandel hebt, om tegelijkertijd ook te handhaven. "We merken dat het 's avonds nog weleens gezellig kan worden. We faciliteren natuurlijk alles om de maatregelen te kunnen naleven, maar willen ook niet de hele tijd politieagentje spelen. Afgelopen vrijdag was het ergens op een veld net iets te gezellig en werd er geen afstand gehouden. Dan grijpen we wel in."

Het overgrote deel van de campinggasten kan alle begrip opbrengen voor de maatregelen. De meesten zijn blij dat het thuiswerken er tijdelijk even opzit. "Als de zon gaat schijnen worden de mensen gek en willen ze erop uit." Anderen drinken met nieuwe vrienden een bakkie op anderhalve meter. "We zijn al blij dat we er even uit zijn."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.