De zorgen over het coronavirus nemen af en daarmee gaan mensen ook soepeler met de maatregelen om. Bijna een kwart (22 procent) zegt minder streng voor zichzelf te zijn dan drie weken geleden, want 'zo lang zonder enig lichamelijk contact is onhoudbaar'.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het opiniepanel. Bijna alle deelnemers (92 procent) vinden dat ze zich de afgelopen tijd redelijk netjes aan de regels hebben gehouden. 72 procent doet dat nog steeds, en 5 procent zelfs iets strenger.

Lees ook

'Ik ben er helemaal klaar mee'

De 22 procent die het wat minder nauw neemt met 'het nieuwe normaal', geeft daar verschillende redenen voor. "Omdat ik vereenzaam, ik ben er helemaal klaar mee", zegt iemand. "Ik zie mijn ouders nu wel weer, omdat nog altijd niemand in mijn omgeving ziek is", vertelt een ander.

Bij mensen onder de 35 houdt een derde zich nu minder streng aan de regels dan drie weken geleden. Zij hebben 'even afgewacht hoe de situatie zich ontwikkelde', wordt veel gezegd. "We zien nu weer een paar mensen om samen te eten of borrelen, tegenover volledige isolatie enkele weken terug."

Contact met anderen wordt gemist

De deelnemers zijn iets meer mensen buiten hun huishouden gaan zien. Eind maart zei 80 procent niet op bezoek te gaan bij andere mensen, dat is nu licht gedaald naar 73 procent. Dat is ook wat mensen het meest missen: contact met andere mensen.

Van alle maatregelen vindt 58 procent het het moeilijkst om niet op bezoek te kunnen bij vrienden of familie. Ze missen hun kinderen, kleinkinderen, knuffelen, gezelligheid en verjaardagen. Maar ook even naar een terrasje of uiteten wordt gemist: 32 procent mist de horeca. Een kwart (25 procent) zou graag weer een bezoekje aan de kapper brengen.

Anderhalvemetersamenleving

De huidige maatregelen gelden in ieder geval tot 20 mei. 63 procent zegt deze situatie nog wel minimaal een maand vol te kunnen houden, 30 procent zelfs langer dan zes maanden.

Maar voor onbepaalde tijd afstand van elkaar houden in een 'anderhalvemetersamenleving', zoals premier Mark Rutte het noemde, dat zien veel deelnemers niet zitten. 46 procent zou niet aan zo'n samenleving kunnen wennen, 42 procent heeft er geen moeite mee.

Waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.
info

Over dit onderzoek

Het onderzoek (pdf) is gehouden van dinsdagavond 21 april tot woensdagmiddag 22 april 2020. Aan het onderzoek deden 25.262 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 65.000 leden. Panelleden krijgen ongeveer een keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.