Honkbalfans kunnen weer een beetje gaan genieten, want volgende week wordt de Zuid-Koreaanse honkbalcompetitie hervat. Op een strenge voorwaarde althans: het is voor de honkballers verboden om te spugen.

En dat kan nog knap lastig worden voor de honkballers. Zo schrijft De Volkskrant in een artikel eerder deze week dat een honkballer gemiddeld zo'n 30 keer per wedstrijd spuugt. Een fluim, een kwat, een rochel, hoe je het wilt noemen, de honkballer lijkt er maar wát van te houden.

Tabakskwat

Volgens sportjournalist Mart Smeets zou die schatting van 30 keer per wedstrijd zo maar kunnen kloppen. Volgens Smeets vindt het spugen zijn oorsprong bij het kauwen van pruimtabak, wat in het verleden door alle honkballers en coaches gedaan werd.

"Dat bruine sap wat ze in hun mond hadden, daar kwamen ze mee aan bij hun slagplaats, en dan spogen ze zo'n bruine kwat eruit." De pruimtabak is inmiddels wel zo goed als verdwenen in de honkbalwereld - men begon toch in te zien hoe ongezond dat is. Het is vervangen door snacks als zonnepitten, energierepen en veel kauwgom.

Territorium afbakenen

En dat kauwen op kauwgom zorgt dan weer voor meer speeksel, legt Casper Bots uit. Hij is tandarts-epidemioloog en initiatiefnemer van het Nederlands Speekselcentrum.

Overigens denkt Bots, die zelf vroeger ook heeft gehonkbald, dat het spugen ook de functie heeft van het bewaken van het territorium. "Je ziet het ook in een openbaar toilet", zegt Bots. "Daar spugen mensen ook veel meer. Dat is toch een beetje de eigen ruimte afbakenen." Daarnaast geeft Bots als derde verklaring dat inspanning altijd zorgt voor een hogere speekselproductie.

Luister hier naar Feit of Fictie uit de radiouitzending van EenVandaag

Fluimen turven

Maar hoe zit het nu met dat getal van gemiddeld 30 keer spugen tijdens een wedstrijd? De New York Post is de enige die daadwerkelijk met pen en papier op de schoot is gaan turven.

Daar zagen ze dat honkballers én trainers tijdens een wedstrijd gemiddeld elke 30 seconde spugen. Een gemiddelde honkbalwedstrijd duurde in 2019 drie uur en vijf minuten. Een kleine rekensom leert ons dat een honkballer gemiddeld 370(!) keer per wedstrijd een fluim eruit gooit.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.