Vogelkenners maken zich grote zorgen over Vliegveld Lelystad. Ze vrezen dat er bij de uitbreiding van het vliegveld meer botsingen tussen vogels en vliegtuigen zullen komen. In het natuurgebied bij Lelystad, zitten naar schatting zo’n veertigduizend ganzen. Vliegtuigkenners denken dat het allemaal wel mee zal vallen.

Dat meldt het AD.

Gepensioneerde vogelexpert Bart Ebbinge: “Schiphol ligt op een ideale plek. Maar, zelfs daar hebben ze last van ganzen. Lelystad ligt op de slechte plek, dus moet je nagaan hoeveel last je daar van ganzen gaat krijgen.” Ebbinge voorziet botsingen en overlast door ganzen. “De banen liggen recht in het gebeid waar de vogels gaan vliegen. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties.” 

Luchtvaartdeskundige Benno Baksteen stelt dat botsingen met ganzen, bijvoorbeeld op Schiphol, regelmatig voorkomen en niet voor grote schade zorgen. Er zijn slechts twee grote ongelukken geweest. Een keer botste een vliegtuig in Afrika op een groep vogels. En in 2009 stortte een vliegtuig neer in de Hudson.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.