Naast al het verzet tegen de uitbreiding van Lelystad Airport, kwamen inwoners van Ede vandaag voor een vervelende verrassing te staan. Hier stond al een aanvliegroute voor gepland, maar vandaag bleek dat er mogelijk een tweede gaat komen. Als de plannen doorgaan vliegen er 72 vliegtuigen per dag over Ede.

Het ministerie van Infrastructuur handelt volgens Gelderland niet correct in het proces rond de uitbreiding van Lelystad Airport. Volgens het Gelderse provinciebestuur "zijn er veel onverwachte verrassingen, en daar maakt de provincie zich zorgen over."  De provincie reageert naar aanleiding van het nieuws dat het aantal vluchten boven Ede en de Zuid-Veluwe plotseling is verdubbeld.  

Het was een verrassing, want de Edenaren wisten niets van deze plannen. Opvallend, wat  Ze kwamen er toevallig achter wanneer de initiatiefnemer van een informatieavond een gedetailleerde kaart over de vliegplannen opvroeg. Wanneer hij als antwoord kreeg dat deze 'nog even up-to-date gemaakt moesten worden’ vanwege wat nieuwe wijzigingen. Zo kwamen de inwoners van de stad erachter dat er een tweede aanvliegroute gepland stond.

‘’Vliegroutes boven Ede tekenen is blijkbaar makkelijker dan die gemeente even bellen over die route.’’

Lokale politici uit de regio hebben fel gereageerd op het nieuws. Zo zegt Leon Meijer van de ChristenUnie: "Vliegroutes boven Ede tekenen is blijkbaar makkelijker dan die gemeente even bellen over die route.’’ Verschillende actiegroepen zijn inmiddels gestart. Niet alleen in Ede, maar ook in andere gemeenten en provincies geven bewoners aan voor grote verrassingen te staan en foute informatie te horen. Dit blijkt uit de drukke informatiebijeenkomsten. 

Volgende week komt het programma Zembla met de openbaring van een rapport van de Luchtverkeersleiding uit 2009. Hieruit blijkt dat de vliegtuigen een stuk lager vliegen dan de bewoners oorspronkelijk dachten.  Het rapport is nooit naar buiten gekomen, maar omwonenden van een klein vliegveld in Teuge ontdekten dit op eigen houtje. Dit kan mogelijk zorgen voor meer overlast.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.