Geluidsoverlast veroorzaakt door de toekomstige vliegroutes van en naar Lelystad Airport, wordt fors onderschat. De gegevens waarmee de overlast is berekend kloppen niet en er is gebruik gemaakt van onrealistische aannames. Dit blijkt uit onderzoek van de actiegroep HoogOverijssel. Ze hebben inmiddels het ministerie van Infrastructuur en Milieu op de hoogte gebracht. De actiegroep deed onderzoek naar de milieueffectrapportage (m.e.r.) voor de luchthaven en kwam achter de gemaakte fouten.

Motorvermogen

Het motorvermogen dat de vliegtuigen nodig hebben om enkele tientallen kilometers in een horizontale lijn te vliegen, is voor bijna zestig procent van de vluchten te laag ingeschat. In de milieueffectrapportage is namelijk uitgegaan van een motorvermogen van 30 procent, waardoor volgens piloten de vliegtuigen simpelweg zouden neerstorten. Dit blijkt als je met dit motorvermogen probeert in de lucht te blijven in een vliegsimulator: dat lukt niet. Dit vermogen is enkel genoeg om te taxiën over de landingsbaan. Zestig tot zeventig procent motorvermogen is nodig om op hoogte te kunnen blijven vliegen, wat veel meer geluidsoverlast geeft.

Verkeerde verdeling

De geluidsoverlast op grote delen van de route is volgens HoogOverijssel ook onderschat door een fout bij de verdeling van vluchten van en naar Lelystad. Er komen veel meer vliegtuigen over Gelderland en Overijssel dan de aantallen waar het ministerie vanuit gaat. Daardoor is de geluidsoverlast over delen van deze twee provincies veel lager inschat dan werkelijk het geval is, stelt Leon Adegeest van de stichting HoogOverijssel.

Weerstand tegen uitbreiding

De zorgen over de aanstaande uitbreiding van Lelystad Airport nemen alsmaar toe. In 2015 werd bekend dat het vliegveld mag uitbreiden tot 45.000 vluchtbewegingen per jaar en vanaf 1 april 2019 moet gaan dienen als ‘overloop’ voor Schiphol. Verschillende actiegroepen hebben zich verenigd om hun zorgen te uiten over de aanvliegroutes en de hoogte waarop de toestellen gaan vliegen. Dit komt vooral omdat pas sinds kort bekend is dat de vliegtuigen al 80 kilometer vanaf Lelystad, op zeer lage hoogte moeten vliegen om het Schipholverkeer niet te storen. Hierdoor ontstaat in een groot gebied geluidsoverlast door toestellen die slechts op 1800 meter hoogte vliegen, gedurende tientallen kilometers. Vorige maand hebben actiegroepen ‘HoogOverijssel’, ‘Laagvliegoutes Nee’, ‘Red de Veluwe’ en ‘Nee tegen laagvliegende vliegtuigen’ een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden die in totaal door 80.000 mensen is ondertekend.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.