Gevaar voor vliegtuigen van en naar Lelystad Airport. Birdstrike-expert Luit Buurma waarschuwt dat de vliegtuigen rond Lelystad Airport tien keer vaker in botsing kunnen komen met zwermen vogels dan vliegtuigen in de omgeving van Schiphol. Op Lelystad Airport gaan laagvliegroutes gehanteerd worden en dat is precies op een laag waar trekvogels kunnen zitten, aldus de deskundige.

Het vogelprobleem is geen onbekend probleem voor luchthavens. Met name ganzen, waarvan de populatie in Nederland momenteel zo’n 400.000 is, zorgen geregeld voor problemen. Zoals in 2010, toen een zestal ganzen in aanraking kwam met een Boeing 737 van Royal Air Maroc, dat vervolgens een noodlanding moest maken. Het incident had veel schade tot gevolg, maar alle passagiers kwamen met de schrik vrij.

Vergassing

Kort na dat incident werd het vergassen van ganzen weer mondjesmaat toegestaan middels ontheffingen. Arie den Hertog van Duke Faunabeheer kon flink aan de bak: 500 ganzen per dag mocht hij vanaf 2012 vergassen in de maanden mei, juni en juli. Inmiddels heeft hij er al zo'n 40.000 in totaal vergast.

Dat is lang niet genoeg, vindt Den Hertog. Het probleem blijft hetzelfde: de ganzenpopulatie in Nederland neemt niet af. "Het zou beter zijn als de populatie wordt teruggebracht naar zo’n 100.000", aldus Den Hertog. "Je moet nóg harder ingrijpen. De ganzen veroorzaken namelijk ook een hoop landbouwschade. Uiteindelijk zullen er alleen maar méér ganzen worden afgemaakt, want de populatie wordt te groot. Als we veel eerder goed hadden ingegrepen, hadden we nu niet zo’n groot probleem gehad."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.