Er dreigt uitstel voor de opening van Lelystad Airport. ChristenUnie-Kamerlid Eppo Bruins komt vandaag met een “winstwaarschuwing” richting kabinet en collega’s in de Tweede Kamer. Hij vindt dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat eerst het vertrouwen van burgers en lokale bestuurders moet terugwinnen voordat het vliegveld zijn deuren opent. “Uitstel ligt voor de hand”, aldus Bruins vanochtend in het AD.

De stellingname van de ChristenUnie is tegen het zere been van coalitiepartners VVD en CDA, die vooralsnog vast willen houden aan opening van ‘Lelystad’ op 1 april volgend jaar. De luchthaven moet gaan dienen als ‘overloop’ voor het overvolle Schiphol, dat tot 2020 niet verder kan groeien.

'Onbetrouwbare partner'

Maar het standpunt van Bruins stuit ook op verzet bij zijn partijgenoten in Flevoland die al jarenlang uitzien naar de uitbreiding van het regionale vliegveld met de bijbehorende economische activiteit en werkgelegenheid. Zo is fractievoorzitter Henk Schraa van de ChristenUnie in Lelystad faliekant tegen uitstel. Hij vindt dat de overheid zich als een onbetrouwbare partner opstelt als het afspraken over opening op 1 april 2019 niet nakomt. 

Het dossier Lelystad Airport blijkt niet alleen in de ChristenUnie een splijtzwam. Ook lokale en provinciale fracties van andere coalitiepartijen kiezen lijnrecht positie tegenover hun Tweede Kamerfractie. Gemeenteraadsleden, bestuurders en provinciale politici van CDA, VVD en D66 laten zich al lange tijd kritisch uit over de gekozen vliegroutes en de, in hun ogen, gebrekkige besluitvorming.

Gemeenteraadsverkiezingen

Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht verhoogt dat de druk op de Tweede Kamerfracties om kleur te bekennen. Gerrit van Hofwegen, Statenlid voor D66 in de provincie Overijssel, roept zijn collega’s in de Tweede Kamer op het voorbeeld van Bruins te volgen en op uitstel aan te sturen.