Het is 18 juli vorig jaar als de formatie in zwaar weer zit, blijkt uit een reconstructie in oktober in het NRC. Aan de formatietafel begint Segers over medische ethiek en hoe die raakt aan het bestaan van de ChristenUnie. "Als ik in Oldebroek in een zaaltje sta", zegt hij, "zal ik veel compromissen kunnen uitleggen. Maar dat kan ik niet meer als ik bij de beschermwaardigheid van het leven, vier jaar lang aan alle kanten wordt ingehaald door wisselende meerderheden in de Tweede Kamer."

Het is even stil. Dan zegt premier Rutte: "Ik wil ook niet dat jullie die pijn lijden. Ik wil ook dat jullie het in Oldebroek kunnen uitleggen." Het is de belofte die Gert-Jan Segers na het sluiten van het regeerakkoord maakte. Vrijdagmiddag lost de ChristenUnie-voorman die belofte in. Segers is in Oldenbroek om daar in gesprek te gaan met burgers en te praten over het regeerakkoord. Hij vertelt erover bij EenVandaag.

'Geen vragen over voltooid leven'

Segers vertelt hoe hij in eerste instantie de vergelijking maakte met Oldebroek: "Er was daar net een reportage van Nieuwsuur geweest, over onze achterban. Het was het eerste dat daardoor in me opkwam." Toen ging 'Oldebroek' zijn eigen leven leiden onder de aanhang van de Christenunie, niet op zijn minst in het Veluwse dorp zelf. "Toen zeiden de mensen in Oldebroek: ja, dan moet je ook komen. Dus ik ben het inderdaad gaan uitleggen," aldus Segers.

Het was nog maar de vraag hoe Segers zou worden ontvangen. Is Oldebroek inderdaad tevreden over de afspraken in het regeerakkoord? "Over het algemeen zijn er veel positieve reacties," vertelt de ChristenUnie-voorman. "Mensen stellen vragen over de lokale politiek, maar ook over de landelijke politiek." Opvallend: er waren nog geen vragen over voltooid leven, terwijl daar toch het verhaal mee begon. "Ik denk dat de inwoners hier vertrouwen hebben in de afspraken die zijn gemaakt," aldus Segers.

Wat vinden de inwoners?

Verslaggever Roos Oosterbaan maakte een ronde door het dorp. Is er inderdaad vertrouwen in de afspraken die de ChristenUnie maakte rond voltooid leven? "Het staat nu stil, daar zijn we blij mee. Maar we zijn wel heel benieuwd hoe het verder gaat," aldus een inwoner. Anderen zijn bang dat het in de toekomst nog een breekpunt zou kunnen worden. Naast deze kwestie liggen de zorgen van veel inwoners al elders: de vluchtroutes vanaf Lelystad Airport. "Ik hoop dat ze goed voor de belangen van de Veluwe zullen opkomen. Dat betekent ook dat Lelystad Airport een maximum aantal vluchten krijgt”, zegt iemand.

Gert-Jan Segers beaamt dat Lelystad Airport een kwestie is die voorzichtig moet worden aangepakt. Eerder ontstond commotie rond uitspraken van ChristenUnie-lid Eppo Bruins, die aangaf dat uitstel van de plannen 'voor de hand lag'. Alleen daarover was absoluut nog geen besluit genomen. Ook Segers doet op dat gebied geen uitspraken. Hij noemt het vooral belangrijk om burgers duidelijk in het beslissingsproces mee te nemen. "Dit is niet een proces dat je zonder de mensen kan besluiten. Dit is zo gevoelig.” 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.