Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, vindt dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer moet kijken of DENK-Kamerlid Selçuk Öztürk geschorst kan worden.

Öztürk kwam donderdagmiddag in opspraak nadat hij SP-Kamerlid Sadet Karabulut verweet de terroristische organisatie PKK te willen steunen. Toen de Kamervoorzitter vroeg of hij daar bewijs voor had, ontstond er ruzie. Uiteindelijk ontnam Arib de resterende spreektijd van Öztürk, onder protest van het DENK-Kamerlid.

'Heel kwaad' over uitspraken Öztürk

Fractievoorzitter voor de ChristenUnie Gert-Jan Segers is 'heel kwaad' over de beschuldigingen van Öztürk. Hij vindt dat het presidium van de Tweede Kamer (het dagelijks bestuur) serieus moet kijken naar de mogelijkheden voor een schorsing. "Ik zou zeggen: 'Kijk wat er mogelijk is. We moeten iets bedenken wat echt zeer doet'."

Segers vindt dat de uitspraken van Öztürk de veiligheid van Karabulut in gevaar brachten. "Er is een fatsoensgrens dat je elkaars veiligheid niet bedreigt. Je wilt niet dat mensen het recht in eigen hand nemen. Dit was een indirecte aanmoediging om het recht wel in eigen hand te nemen, als je zo een collega beschuldigt van banden met een terroristische organisatie."

Gert-Jan Segers (CU) en politiek commentator Joost Vullings reageren in Radio EenVandaag op de confrontatie tussen Selçuk Öztürk en Khadija Arib in de Tweede Kamer.

Oud-Kamervoorzitter Weisglas bewondert Arib

Ook oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas reageert op de aanvaring in de Kamer. Hij noemt het optreden van Öztürk gistermiddag 'ongefundeerd' en 'grof'. Voor het optreden van voorzitter Khadija Arib heeft hij bewondering. "Ik weet niet of ik zo rustig was gebleven."

"Het is ongehoord dat hij bleef staan en niet luistert naar de voorzitter," zegt Weisglas. "Als hij dan toch doorgaat kan zij hem uit de kamer laten verwijderen, maar ik heb juist respect voor haar rustige en beheerste manier van doen. Als je die volgende stappen zet, dan escaleer je alleen maar." Hij vergelijkt het aanvallen van de Kamervoorzitter met het aanvallen van de scheidsrechter tijdens voetbal. "Je hoeft geen respect voor de persoon te hebben, maar wel voor de functie."

Verharding van de Kamer

In februari was het gedrag van Öztürk in de Kamer ook al onderwerp van gesprek. Hij raakte toen met PVV-Kamerlid Machiel de Graaf in discussie, nadat De Graaf door Öztürk werd beschuldigd van fraude. "Dit is niet het niveau waarop Kamerleden zich moeten gedragen," zei Kamervoorzitter Arib toen. Al vaker gaf zij kritiek op het gedrag van Kamerleden: zo pleitte ze voor minder grof taalgebruik, en sprak ze CDA-Kamerlid Chris van Dam aan op een vrouwonvriendelijke grap.

Lees ook

Frans Weisglas zag het gedrag van Kamerleden in zijn tijd als voorzitter al veranderen. "In 2004 scheidde Wilders zich af van de VVD-fractie. Toen werd zijn toon ook veel harder." Politiek commentator Joost Vullings ziet ook dat de taal in het parlement verhardt, maar zegt dat het vroeger ook niet allemaal even netjes ging. Zo werd in 1950 communistisch Kamerlid Gerben Wagenaar uit de Kamer gezet na een aanvaring met de voorzitter. "Volgens de kranten uit die tijd wilde hij met een stoel de voorzitter te lijf gaan. Toen is hij hardhandig verwijderd."