Gert-Jan Segers heeft de knoop doorgehakt: hij blijft lijsttrekker van de ChristenUnie. "Aan de keukentafel heb ik aan mijn geliefden gevraagd: 'Mag het nog, kan het nog?'"

De fractievoorzitter en partijleider van de kleinste regeringspartij was 4 jaar geleden voor het eerst lijsttrekker. Onder zijn leiding haalde de partij 5 Kamerzetels en trad toe tot het kabinet.

'Het is iets wat je gegund wordt'

Segers over zijn motivatie om door te gaan: "Je moet bij jezelf te rade gaan of je ideeën en de drive hebt om door te gaan."

Maar het hangt volgens hem ook af van het vertrouwen van de partij en de leden. "Een politieke functie is nooit iets waar je recht op hebt, het is altijd iets wat je krijgt, het is iets wat je gegund wordt, het is nooit vanzelfsprekend", zegt hij.

Onze economische ordening is heel kwetsbaar

Saamhorigheid en naastenliefde

In deze periode schrijven partijen hun verkiezingsprogramma's. Een hele uitdaging in tijden van corona, want het is onduidelijk hoe de overheidsfinanciën er na de crisis voorstaan.

Daarnaast is de vraag hoe onze post-corona samenleving eruit zal zien. "Ik zie elementen van een samenleving die ik heel mooi en bijzonder vind. Dat is de saamhorigheid en naastenliefde", vertelt de lijsttrekker.

Lees ook

Kwetsbare economie

Toch maakt hij zich ook zorgen. "Je ziet de schaduwkanten van onze economische ordening. Kwartaal na kwartaal hebben we winsten gedraaid en economische groei ingeboekt, maar zie je dat bedrijven na drie weken al in grote problemen komen, dus dat ze heel kwetsbaar zijn."

Segers ziet dat zzp'ers aan zichzelf overgeleverd zijn. Maar ook dat we voor de productie van persoonlijke beschermingsmiddelen overgeleverd zijn aan China en Taiwan. "Dat maakt onze economische ordening heel kwetsbaar."

7 zetels

De lijsttrekker verwacht dat de coronacrisis een grote verandering teweeg kan gaan brengen in de de samenleving. "Ik denk dat er sprake kan zijn van een kanteling, van een verandering naar betere zorg voor elkaar en van een overheid die veel meer voor mensen instaat."

De partij haalde bij de vorige Kamerverkiezingen 5 zetels. Segers rekent nu op 7 zetels: "Dat is een mooi bijbels getal." Deelname van de ChristenUnie aan een nieuw kabinet sluit hij niet uit: "We zijn bereid om verantwoordelijkheid te dragen, maar nooit tegen elke prijs. We zijn een partij met idealen, met grote dromen, dat blijven we en we gaan zien op welke plek we terechtkomen."

Lees ook

Beluister hier het gesprek terug met Gert-Jan Segers.