Wat doe je als je het coronavirus buiten de deur wil houden, maar toerisme je belangrijkste inkomstenbron is én de paasdagen voor de deur staan? Een pijnlijke tweestrijd voor de inwoners van Texel.

Huisartsen op Texel riepen half maart op het eiland op slot te doen, in navolging van de Duitse Waddeneilanden. Die eilanden zitten al een paar weken in lockdown. "De bevolking van Texel bestaat voor 25 procent uit ouderen. We hebben hier geen ziekenhuis en maar vijf huisartsenpraktijken. 's Nachts rijdt er alleen een ambulance met spoed. Er is wel een korte bootverbinding naar het ziekenhuis in Den Helder en de zorg is goed, maar het blijft een eilandsituatie", legt huisarts Josine Blanksma de oproep uit.

'Hoop dat de veerboten leeg blijven'

Veel ondernemers reageerden verontwaardigd op de oproep, want Texel leeft vooral van het toerisme. "Voor ons als huisartsen was het zeker geen makkelijke boodschap. Want ook de ondernemers zijn onze patiënten. Het lijkt soms dat er een tegenstelling is tussen gezondheid en economie, maar dat is schijn: want een coronapiek is ook erg schadelijk voor de economie", zegt Blanksma.

Inmiddels is één inwoner van Texel aan corona overleden en zijn zeven eilanders ziek. Maar er zijn geen grote haarden ontstaan. Blanksma denkt dat dit komt door de constructieve houding van de Texelaars. "Doordat iedereen zich heel goed aan de regels houdt hebben we geen steile piek gekregen. Ik hoop dat dit zo blijft en dat de veerboten met Pasen leeg blijven. Anders hebben we over 14 dagen toch weer veel zieke mensen erbij."

Huisarts Josine Blanksma
Bron: Eenvandaag
Huisarts Josine Blanksma

Kritiek van ondernemers

Ook de burgemeester, Michiel Uitdehaag verzoekt toeristen voorlopig weg te blijven. Ook hij krijgt kritiek van de ondernemers. "Ik realiseer me goed hoe groot de gevolgen zijn voor veel mensen en daarom ga ik extra aandacht vragen bij het Rijk voor deze situatie."

Toch heeft Uitdehaag geen spijt van zijn oproep. "Als bestuurder moet je soms heel moeilijke keuzes maken en dan krijg je heel wat over je heen. Belangrijk is dat ik mezelf 's morgens in de spiegel kan blijven aankijken en de door mij gemaakte keuzes goed kan blijven uitleggen."

Lees ook

'Klap in het gezicht'

Marianne Langeveld is voorzitter van de Texelse Hotelvereniging. "Voor veel ondernemers voelde de oproep als een doodsteek. We komen net uit de wintermaanden, waarin we alle spaarcentjes hebben opgemaakt en hebben geïnvesteerd in een nieuw seizoen. En dan sta je daar, half maart, de paasvakantie is echt de aftrap van het toeristisch seizoen, en dan komt zo'n bericht."

"Een klap in het gezicht, alsof we in de steek gelaten werden, en dan de onzekerheid: hoe gaan we dit overleven? We beseffen tegelijkertijd dat deze maatregelen nu nodig zijn zodat we de toerist straks weer met open armen kunnen ontvangen", zegt Langeveld.

Hotelier Marianne Langeveld
Bron: Eenvandaag
Hotelier Marianne Langeveld

'Er komt geen euro binnen'

Voor de ondernemers op Texel staat nu bijna alles stil. "Er komt hier geen euro binnen", vertelt Ivonne Boom. Ze is eigenaar van strandpaviljoen Paal 28 en vertelt dat ze tijdens de gedwongen sluiting een beetje aan het opknappen is. Om de moed erin te houden hebben ondernemers een videoboodschap gemaakt voor alle toeristen.

"We vonden de oproep van burgemeester en huisartsen een beetje ongenuanceerd en 'vierkant'. Toeristen zijn daarna op niet zo'n leuke manier behandeld en zelfs uitgescholden. Texel is altijd een gastvrij eiland geweest en is dat nog steeds. We zijn bezorgd dat toeristen straks helemaal wegblijven. Vandaar deze positieve shoutout, zodat de mensen weten dat ze over een tijdje écht weer welkom zijn", zegt Boom.

Horeca-ondernemer Ivonne Boom
Bron: Eenvandaag
Horeca-ondernemer Ivonne Boom

Hotels mogen openblijven

Het strandpaviljoen van Ivonne Boom en ook de andere Texelse horeca blijven komende tijd verplicht dicht, maar de hotels op Texel mogen kiezen of ze openblijven. "Ik heb daar een dubbel gevoel bij. Liever zou ik hebben dat we allemaal dichtblijven, des te sneller kunnen we met z'n allen weer open", zegt Boom.

"Vrijwel alle hotelaccommodaties hebben gezegd: we doen in elk geval geen actieve promotie, dat is niet gepast. De hotels hebben een hele magere bezetting. Nog geen 1,5 procent hotelbezetting. We hebben het over twee of drie gasten waar er wel 90 kunnen zitten", vertelt Marianne Langeveld van de hotelvereniging.

'Veroordeel elkaar niet'

"We zien wel dat de hoteliers die open blijven nu een beetje gecriminaliseerd worden. Ik vraag me af of dat terecht is. We zijn allemaal eilanders en het is belangrijk dat we er nu samen staan. Onder de hotels hebben we daarom ook een oproep gedaan: veroordeel elkaar niet."

Lees ook

De komende paasdagen varen er minder veerboten naar Texel. Eten en drinken is niet verkrijgbaar tijdens de overtocht en ook mogen passagiers hun auto niet uit. Op het dek met de haren in de wind de zilte zeelucht opsnuiven is er dus voorlopig niet bij.

'Mensen moeten hun gezond verstand gebruiken'

Maar tot een lockdown wil burgemeester Michiel Uitdehaag niet overgaan. "We staan als eiland in nauw contact met Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, de andere Waddeneilanden hebben overleg met Veiligheidsregio Fryslân. Als het toch te druk wordt kan er ingegrepen worden."

"Maar ik hoop dat dit niet nodig is. En dat mensen hun gezond verstand blijven gebruiken en nog even volhouden. Des te sneller is deze periode voorbij en kunnen we de toeristen, als vanouds, weer gastvrij verwelkomen", zegt Uitdehaag.

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.