Anesthesiologen zijn nu massaal bezig ernstig zieke coronapatiënten op ic-afdelingen en op tot ic's omgebouwde operatiekamers in leven te houden. Met als gevolg dat operaties die ze normaal gesproken begeleiden niet door kunnen gaan.

De recente opschaling van Nederlandse ic-bedden betekent dat anesthesiologen veel tijd kwijt zijn aan het bewaken van ernstig zieke coronapatiënten. Deze tijd kunnen ze niet besteden aan het begeleiden van operaties of aan pijnbehandelingen.

'Zonder anesthesioloog geen ingreep'

"Veel mensen realiseren zich niet dat de anesthesioloog ervoor zorgt dat een patiënt in leven blijft gedurende een operatie. Hij bewaakt alle vitale functies van de patiënt, zoals bloedsomloop en ademhaling, en zorgt voor de juiste pijnbestrijding", vertelt Caroline van der Marel, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie. "Zonder anesthesioloog geen ingreep, zo simpel is het."

Lees ook

De Vereniging voor Anesthesiologie waarschuwt dat op korte termijn een stortvloed van uitgestelde operaties over de Nederlandse ziekenhuizen heen komt. Operaties worden nu veelal uitgesteld door de coronacrisis, maar op een gegeven moment moeten deze ingrepen worden uitgevoerd om patiënten niet aan een onaanvaardbaar groot risico bloot te stellen.

Uitgestelde operaties

"Een patiënt met een tumor kan soms wel even wachten op een operatie. Maar hoe langer je wacht, hoe langer de tumor door kan groeien", licht Van der Marel toe. "Ook veel patiënten die een hartoperatie moeten ondergaan, kunnen niet keer op keer worden doorgeschoven naar een later tijdstip."

Je hoort steeds vaker hoopvolle geluiden over een medicijn tegen het coronavirus. Toch is er nog niets dat bewezen werkt. Hoe komt dat en waarom duurt het zo lang? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Een grove schatting laat zien dat de afgelopen weken tot 70 procent van de reguliere zorg door ziekenhuizen werd afgezegd. Hieronder viel ook een groot deel van de geplande operaties. Spoedzorg, waaronder ingrepen die geen uitstel dulden, ging wel door. "Maar sommige operaties worden vanzelf spoed als je ze te lang uitstelt", zegt Van der Marel.

Tegen de grens

Anesthesiologen trekken daarom aan de bel. Ze vrezen dat ze aan de grens zitten van wat ze kunnen leveren, nu er dubbele belasting is door de grote hoeveelheid COVID-19-patiënten, naast de niet uit te stellen reguliere spoedzorg.

"We moeten dringend uitzoeken hoe we straks de reguliere zorg weer op kunnen schalen", benadrukt anesthesioloog Van der Marel. "Welke operaties gaan als eerste weer door, en hoe kunnen we er voor zorgen dat anesthesiologen niet bezwijken onder alle extra werkdruk?"

'De stortvloed operaties komt over enkele weken'

Van der Marel heeft de indruk dat politiek en ziekenhuisbesturen nog onvoldoende beseffen dat deze stortvloed aan operaties eraan zit te komen, en wel op zeer korte termijn. "We vragen ziekenhuizen en politiek daarom om samen de zorgmedewerkers beslissingen te nemen zodat we dit kunnen bolwerken. De stortvloed komt er echt aan, en waarschijnlijk al over enkele weken."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.