Transplantatie-artsen maken zich grote zorgen over de gevolgen van het coronavirus voor mensen die nu op een wachtlijst staan voor een nieuw orgaan. Ook hartpatiënt Peter Every is bang. "Ik vrees dat ik het einde van het jaar niet haal."

Hij houdt de moed erin en probeert er het beste van te maken, maar voor Peter Every (48) is het leven op dit moment bijzonder zwaar. Als klein jongetje kreeg hij cardiomyopathie, dezelfde hartziekte als zijn vader. Daarom loopt hij nu met een kunsthart rond. "Ik heb zelf geen hartslag meer, geen pompfunctie. Dit apparaat houdt mij in leven. Dit is wel het laatste stadium."

Foute boel

Een kunsthart gaat maar een beperkt aantal jaren mee, daarom begint voor Every de tijd letterlijk te tikken. Hij wacht al jaren op een donorhart. Maar door de uitbraak van het coronavirus de kans hierop nog kleiner geworden. "Toen ik hoorde dat het virus in Duitsland was, dacht ik meteen al dat het foute boel was."

Lees ook

'Corona overleef ik niet'

Hij nam meteen drastische maatregelen en ging in volledige quarantaine. Afgezonderd van familie en zelfs van zijn vriendin. "Als ik het coronavirus krijg dan ik is het over. Ik kan niet eens aan de beademing worden gelegd. Daarnaast is mijn weerstand zo ontzettend laag. Dat overleef ik gewoon niet."

Naast angst om besmet te worden, vreest hij dat zijn kans op een nieuw hart door de uitbraak definitief vergooid is. "De kans was al klein, maar nu lijkt de orgaandonatie helemaal tot stilstand zijn gekomen. Er zijn al zo weinig organen en die moeten ook nog allemaal getest worden op corona. Dat duurt allemaal veel te lang."

Lees ook

Doodziek

Toch probeert Every de moed erin te houden en probeert hij fit te blijven door te trainen op zijn hometrainer. "Ik leef niet alleen voor mezelf, maar voel ook een verantwoordelijk voor de mensen om mij heen. Dus het is geen optie om mijn hoofd te laten hangen."

Tegelijkertijd is hij ook heel realistisch. "Ik weet dat ik doodziek ben. Het einde van dit jaar, dat ga ik helaas waarschijnlijk niet halen ben ik bang."

Brandbrief

Eerder waarschuwde de Nederlandse Transplantatie Stichting al in een brandbrief over het een mogelijk tekort aan IC-bedden voor levensreddende transplantaties. De vrees is dat alle aandacht nu uitgaat naar corona-patiënten en hierdoor orgaandonaties in het gedrang komen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.