Mondkapjes. Ze staan al sinds de uitbraak van het coronavirus continu ter discussie. In Nederland zijn ze, op een aantal plekken na, nog steeds niet verplicht, maar dat is in heel veel andere landen wel anders.

Tot nu toe is het standpunt van het RIVM: Met de huidige regels is het in Nederland niet nodig om in je privétijd mondkapjes te dragen. De reden is dat er wetenschappelijk nog onvoldoende bewijs is dat mondkapjes voldoende helpen bij het voorkomen van besmettingen. Toch heeft het kabinet het Outbreak Management Team om nieuw advies gevraagd.

Lees ook

Op steeds meer plekken mondkapjes

En ondertussen geldt er wel een verplichting voor het dragen van niet-medische mondkapjes op plekken waar het onmogelijk is om 1,5 meter afstand te houden, zoals in het openbaar vervoer en op Schiphol, en wordt in bepaalde regio's dringend geadviseerd om mondkapjes te dragen in openbare binnenruimtes.

Dat laatste is in veel andere landen in Europa al langer verplicht, net als bij het gebruik van het openbaar vervoer. En sommige landen gaan nog wat verder. Daar is het zelfs als je naar buiten gaat al verplicht om een mondkapje te dragen. In de tabel hieronder is een overzicht te zien van het mondkapjesbeleid per Europees land.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.