Als de eerste lentezon tevoorschijn komt, zitten de terrassen in het Zeeuwse Renesse normaal gesproken vol. Nu zijn de straten uitgestorven. Vanwege de coronacrisis moesten cafés, restaurants en binnenkort ook de campings dicht.

"Dit is het Renesse van 100 jaar geleden, het dorp dat ik van oude foto's ken. Ik weet niet wat ik zie." Rene Oudesluijs maakt een verbouwereerde indruk. Samen met zijn vrouw Irene runt hij sinds 2007 een visrestaurant in de toeristische badplaats. "In juni mogen we hopelijk weer open, maar Pasen, Hemelvaart en Pinksteren zijn dan al geweest. Juist die dagen komen er doorgaans tienduizenden vakantiegangers naar onze kust."

Ziekenhuizen hebben geen plek

Renesse heeft ruim 30.000 slaapplaatsen voor toeristen. Op Schouwen-Duiveland, het eiland waar Renesse ligt, kunnen in totaal 108.860 bezoekers overnachten. Toerisme is daarmee de belangrijkste inkomstenbron.

Maar veel mensen blijven nu weg. Vanwege de coronacrisis moeten naast de horeca binnenkort ook de campings en vakantieparken sluiten, besliste de Veiligheidsregio Zeeland. De Zeeuwse gezondheidszorg heeft op dit moment niet genoeg mensen en bedden om ook nog toeristen op te vangen.

Ook het strand van Renesse is helemaal leeg
Bron: EenVandaag
Ook het strand van Renesse is helemaal leeg

Nog nooit meegemaakt

Marieke Braber en haar partner John hebben al 20 jaar een vakantiepark dichtbij zee. "Zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt. Maar ja, dat heeft niemand", zegt ze nuchter.

2 weekenden geleden, net voordat het kabinet aankondigde dat de horeca tijdelijk moest sluiten, was het ontzettend druk in Renesse. "Zoveel mensen op een kluitje was echt onverantwoord. We hebben op dit eiland 2 ambulances en geen ziekenhuis. Ik begrijp dan ook dat er strengere maatregelen nodig zijn."

Gezondheid voorop

Over de financiële gevolgen van de sluiting van haar bedrijf wil campingeigenaar Marieke het liever niet hebben. "Gezondheid staat voorop, daar moet de nadruk op liggen, niet op geld." Als het nodig is, wil ze haar accomodaties beschikbaar stellen voor zorgverlening. Dat hoort ze ook van collega's.

Haar voordeel, denkt Marieke, is dat ze een relatief klein park heeft met weinig personeel. Dat geldt zeker niet voor alle ondernemers in en om het dorp. Er zijn vakantieparken met honderden plaatsen, huisjes en hoge personeelskosten.

In Renesse zijn nauwelijks mensen op straat
Bron: EenVandaag
In Renesse zijn nauwelijks mensen op straat

Meeste omzet uit toerisme

Ook slager Rob Tolhuijsen vindt dat gezondheid voorop staat, maar tegelijkertijd maakt hij zich druk. Vanuit zijn winkel, in het dorpscentrum, kijkt hij uit op een lege straat. "Het is hier uitgestorven, in januari was het drukker." Rob voelt zich gesteund door dorpsbewoners die vlees en afhaalmaaltijden bij hem kopen, maar 90 procent van zijn omzet komt van toeristen.

Omdat het 's zomers veel drukker is, werkt hij rond deze tijd meestal het vakantiepersoneel in. "Maar dat is nu lastig, want er is niks te doen. En we hebben geen idee hoe dit verdergaat. Die onzekerheid vind ik het lastigst."

Lees ook

Kreeft aan de deur

Om de kosten van hun vaste lasten enigszins te drukken, bezorgen restauranteigenaren Rene en Irene sinds het afgelopen weekend maaltijden aan huis. Die maken ze samen klaar in hun lege restaurant. Zo houden ze de personeelskosten laag.

Rene: "Het oosterscheldekreeftseizoen begint volgende week, dat is hier echt een ding. Als we geen kreeft aan tafel kunnen serveren, doen we het aan de deur."

Niet kniezen

De eerste dagen liep het bezorgen goed, het restaurant heeft veel vaste gasten uit Renesse. "Geweldig dat buurtbewoners ons zo steunen, maar ik snap dat ze dat niet elke week kunnen doen."

Toch wil hij niet gaan zitten kniezen, zegt hij. Zo gaat hij de komende week koken voor de overgebleven gasten van een hotel in het dorp. Als dat werkt, blijft hij dat de komende tijd doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.