De competitie in het amateurvoetbal ligt stil en clubs maken zich zorgen. Ook voetbalclub Olympia '18 uit Boxmeer hoopt dat de crisis niet lang meer duurt. "Niemand weet hoe lang de crisis aanhoudt, dat maakt het lastig."

De competitie ligt stil, de velden zijn leeg. Geen F-jes die trainen, geen bier voor Heren 1 en geen juichende ouders langs de lijn. Door corona is het voetbalseizoen voor amateurclubs nu al afgelopen. Inkomsten zijn er niet, terwijl de vaste lasten gewoon doorlopen: het onderhoud aan de velden, de huur van het clubhuis en het salaris voor de trainers. Als de crisis lang aanhoudt, krijgen veel clubs een klap te verwerken.

Kantine-inkomsten vallen stil

Bij voetbalclub Olympia'18 uit Boxmeer kijken ze reikhalzend uit naar het einde van de coronacrisis. "We zijn financieel gezond, maar dit moet niet heel lang voortduren", zegt voorzitter Fons Görts. De club, die in 2018 haar eeuwfeest vierde, telt ongeveer 800 leden. "We hebben een gespreid sponsorbeleid, een businessclub en zijn niet afhankelijk van de gemeente."

Maar de coronacrisis zit ook het bestuur van de Boxmeerse voetbalclub niet lekker. "Niemand weet hoe lang de crisis aanhoudt, dat maakt het lastig", zegt Görts. "Door het slechte weer en de vele afgelaste wedstrijden begin 2020, vielen de opbrengsten van de kantine al tegen. We hoopten op het voorjaar en het einde van het seizoen. Met mooi weer en veel mensen langs de lijn, konden we de omzet goedmaken. Dat gaat nu niet. Ook de jaarlijkse regionale derby vervalt. Daar halen we normaal gesproken veel inkomsten vandaan."

Lees ook

'We steunen elkaar'

Robert Philips is al bijna zijn hele leven verbonden aan Olympia '18. Vroeger als speler in het eerste, later als voorzitter en nu als bestuurslid en voorzitter van businessclub Stichting Vrienden van Olympia'18. De businessclub telt 60 lokale ondernemers, een hechte club.

Een aantal ondernemers binnen de businessclub heeft het ook zwaar, de horeca-ondernemers bijvoorbeeld. Philips: "Rond deze tijd factureren we altijd de contributie voor het lidmaatschap, maar ik ga hen nu niet vragen om die factuur binnen 14 dagen te betalen. De omzet die zij nu mislopen, halen ze nooit meer in. We steunen elkaar, zeker in nood." Dat is typisch Olympia'18, vinden Görts en Philips. "We zijn een hechte club. Samen zetten we onze schouders eronder."

Fons Görts en Robert Philips
Bron: EenVandaag
Fons Görts en Robert Philips

Sponsoring (nog) niet in gevaar

Een horeca-ondernemer die de club al ruim 18 jaar sponsort, is Sven Janssen. Hij heeft een brasserie, een restaurant en een hotel in Boxmeer. "Alles ligt stil", vertelt hij. "Ik ben maar aan de grote schoonmaak begonnen. Het is pittig, ik heb 30 fulltime krachten en 40 parttimers in dienst." Om nog een kleine omzet te draaien, verkoopt hij dinerbonnen.

Wat Janssen betreft komt zijn sponsoring aan Olympia '18 niet in gevaar. Al jarenlang prijkt zijn naam op t-shirts en reclameborden lang de lijn. "Dat blijf ik doen, we helpen elkaar tenslotte. Maar dan moet deze situatie niet te lang duren."

Spandoek voor zorgpersoneel

Bestuurslid Robert Philips: "Bij de club is, zover we weten, gelukkig niemand besmet met het coronavirus." Een van zijn familieleden ligt wel met coronaverschijnselen op de intensive care.

Om het zorgpersoneel in omgeving Boxmeer een hart onder de riem te steken, besloot de businessclub Stichting Vrienden van Olympia'18 een groot spandoek aan de gevel van het ziekenhuis in Beugen te hangen. "Die mensen werken zo hard, ze hebben een pluim verdiend", vindt Philips.

spandoek van de businessclub Vrienden van Olympia voor zorgpersoneel van het Maasziekenhuis in Beugen
Bron: Kees Bentvelsen
Spandoek van de businessclub 'Vrienden van Olympia' voor zorgpersoneel van het Maasziekenhuis in Beugen

Kampioen worden

Ook sportief gezien eindigt dit voetbalseizoen in een anticlimax. Het eerste elftal met aanvoerder Levi Meulensteen was hard op weg om kampioen te worden.

"We werden vorig jaar al kampioen in de derde klasse en daarmee zijn we gepromoveerd naar de tweede. En dit jaar ging het ook geweldig. We moesten nog maar 12 wedstrijden. Maar ja, toen werd alles stilgelegd."

'Ik mis sociaal contact'

Het is natuurlijk iets kleins in vergelijking met alle ellende die je hoort en leest over corona, maar het is wel jammer, vindt Meulensteen. Hij mist nu vooral zijn teamleden. "We zien elkaar niet meer, we appen of bellen af en toe wel, maar dat is toch anders. De club is onderdeel van mijn leven, ik ben bevriend met veel teamleden. En nu is alles op afstand."

Ook het ritme is anders. "Normaal gesproken trainen we 2 keer per week en ieder weekend een wedstrijd. We moeten onszelf nu op een andere manier fit houden. Ik ga vaak hardlopen en doe fitnessoefeningen."

Aanvoerder Levi Meulensteen
Bron: EenVandaag
Aanvoerder Levi Meulensteen was met het eerste elftal hard op weg kampioen te worden

Broeden op activiteiten na corona

"Soms hoor ik in de 'wandelgangen' dat leden hun contributie willen terugvorderen, maar tot nu toe is dat nog niet gebeurd", verzucht Philips. Hoewel ze voorzichtig nadenken over activiteiten voor na de crisis, kijkt Olympia '18 nu vooral hoe ze de bestaande kosten kunnen temperen.

"De betegeling van de accommodatie kan nog wel een jaar wachten en misschien gaan we minder maaien, nu de velden toch niet bespeeld worden. Dat zijn kleine beetjes, maar ze helpen wel. En we hopen dat het jaarlijkse jeugdtoernooi voorafgaand aan het nieuwe seizoen kan doorgaan. Dan lopen hier zo'n 100 jeugdteams rond. Ik hoop van harte dat het coronavirus dan inmiddels is uitgewoed."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.