Je kunt geen meubels uitproberen in de winkel, of vrienden vragen te komen klussen. En het is maar hopen dat je online bestelde spullen op tijd aankomen. Verhuizen tijdens de lockdown is allesbehalve ideaal. "Je gunt het je ergste vijand niet."

Puk, Anne en Roxan weten er alles van. Zij verhuisden tijdens de lockdown en vertellen hoe dat eraan toeging.

Sleutels via de post

Het begon bij de zoektocht naar een nieuwe woning, vertelt de 21-jarige Puk de Haas. Zij verhuisde afgelopen maand van Groningen naar Tilburg. "Het ging er heel anders aan toe dan ik gewend ben van vorige verhuizingen." Ze vond een studio in Tilburg, maar kon die niet bezichtigen. "Ik kreeg foto's van de vorige bewoners en moest aan de hand daarvan beslissen of ik het wilde."

Puk besloot uiteindelijk voor de studio te gaan, zonder dat ze de verhuurder of andere betrokkenen in levenden lijve had ontmoet. "Ik moest online een contract tekenen en kreeg de sleutels per post toegezonden."

Lees ook

'Bijzondere ervaring'

Puk noemt het verhuizen tijdens de lockdown een 'bijzondere ervaring'. Want, hoewel sommige dingen hetzelfde blijven, zoals spullen inpakken en sjouwen, merkte ze verschillen met een verhuizing van voor de coronacrisis. Zoals een online bezichtiging in plaats van een echte en een sleuteloverdracht via de post.

Dit merkt de Anne Berk (41) ook. Kort geleden verhuisde ze samen met haar dochter naar een nieuwe woning in Den Bosch. "Een verhuizing tijdens de lockdown vergt extra planning", vertelt ze. "Je kunt bijvoorbeeld niet al je vrienden op één dag laten komen om te helpen." Anne probeerde zich zo goed mogelijk aan de coronamaatregelen te houden. "Maar ik kan niet alles alleen doen."

Puk
Bron: eigen foto
Puk de Haas huurde haar studio zonder bezichtiging

Positief getest

Zo kwamen twee vriendinnen haar helpen met het gereed maken van haar oude huis. Anne: "We hebben de hele dag mondkapjes gedragen, maar uiteindelijk bracht mijn vriendin de andere vriendin naar huis in de auto. Ze waren de mondkapjes helemaal vergeten."

Een paar dagen later werd een van die vriendinnen niet lekker. Wat bleek: ze had corona. "Dan denk je, 'ze zijn toch niet ziek geworden doordat ze mij kwamen helpen?'. Je neemt dus wel risico's in dat opzicht."

Geen schroevendraaier

Ook het kopen van meubels is een uitdaging. Waar je normaal gesproken meubels kunt zien, voelen en testen voordat je ze koopt, zit dat er tijdens de lockdown niet in. "Je bent afhankelijk van online bestellen, dat is altijd een gok", vertelt Puk. Haar online bestelling bij Ikea werd meerdere keren uitgesteld door de drukte en het winterweer. Dit maakte het lastig om de verhuizing te plannen.

Toen Puks bestelling eindelijk was bezorgd en ze de meubels elkaar wilde zetten, kwam ze erachter dat ze geen schroevendraaier had. "Ik voelde me zo knullig. Normaal gesproken kan je dan even snel langs een bouwmarkt, maar dat ging nu niet. Ik heb maar een tijdje op de bank geslapen en gewacht tot ik ergens een schroevendraaier kon lenen."

Kennissen en connecties

Roxan Velleman (25) herkent de problemen waar Puk en Anne tegenaan zijn gelopen. Samen met haar vriend verhuisde ze afgelopen zaterdag naar het Drentse Zuidlaren. "We hadden grote meubels nodig, zoals een eettafel, stoelen en een bank. We hebben daarom heel veel lijntjes uitgezet naar kennissen die in verschillende winkels werken, om zo toch meubels uit te proberen." Zo konden ze via een kennis verschillende verfstalen uitproberen en via iemand anders een stoel uittesten. "Je moet het echt van je connecties hebben."

Anne heeft haar nieuwe vloer bewust bij een winkel besteld met een mobiele showroom. "Ze kwamen met verschillende stalen naar ons nieuwe huis toe. Zo kregen we toch een goed beeld van de vloeren en konden we de lichtval zien."

Roxan aan het klussen in haar nieuwe huis
Bron: Privéfoto
Roxan aan het klussen in haar nieuwe huis

Geen impulsaankopen

Door de gesloten winkels worden dingen uitgesteld. Zo besloten Roxan en haar vriend de verbouwing van de keuken en badkamer te laten wachten. "We nemen er nu maar even genoegen mee. Dit komt later wel als de winkels weer open zijn."

Ook Anne mist het fysieke shoppen. "Ik wil heel graag nieuwe gordijnen en behang uitkiezen, maar dat wil ik echt in de winkel zien." Toch ziet ze ook een positief punt aan een verhuizing tijdens de lockdown: "Doordat alle winkels dicht zijn, heb ik geen impulsaankopen gedaan en zo een fortuin bespaard. Normaal gesproken koop je wel een extra kussen of theedoek, maar nu kon dat niet."

Lees ook

Schuur vol ongewenste spullen

Terwijl Anne geld heeft bespaard, merkt Roxan juist dat ze meer geld heeft uitgegeven. Zo heeft ze over veel spullen verzendkosten moeten betalen en heeft ze spullen ontvangen die niet naar wens waren. "We hebben een schuur vol spullen die we nog moeten terugbrengen." Deze online bestelde spullen waren totaal niet wat Roxan in haar hoofd had.

Al met al kijkt Roxan terug op een hectische verhuizing. "Verhuizen tijdens de lockdown, dat gun je je ergste vijand niet", grapt ze.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.