Er is onrust over nieuwe uitbraken onder scholieren sinds de heropening van de scholen op 2 maart. In het Gooi zijn tientallen besmettingen geconstateerd na feestjes van eindexamenleerlingen in de voorjaarsvakantie. Ook in Hoorn is sprake van code zwart.

Minstens twintig scholieren van het Sint Vituscollege en het Willem de Zwijger College zijn ziek en 45 zijn nog in afwachting van de testresultaten en zitten voorlopig in quarantaine. Volgens de GGD Gooi en Vechtstreek neemt het aantal besmettingen in de regio het snelst toe in de categorie van 13 tot 24 jaar. De problemen beperken zich intussen niet langer tot het Gooi alleen.

Talk of the town in de lerarenkamer

Ook in Hoorn - waar inmiddels sprake is van code zwart - is dit het gesprek van de dag in de koffiekamer van de leraren van het Tabor College Werenfridus. "Ik zit hier met heel veel ongeruste collega's, het is echt talk of the town", vertelt rector Jannetje Ter Punt.

De school is deze week alleen nog open voor een handjevol eindexamenleerlingen, maar volgens de nieuwe richtlijnen zijn er vanaf maandag weer zevenhonderd leerlingen aanwezig.

Raar signaal

Hoorn meldde gisteren 181 besmettingen per 100.000 inwoners. Ter vergelijking: het landelijk gemiddelde ligt op 27,2 per 100.000 inwoners.

"Ik hecht echt veel waarde aan het fysieke onderwijs, maar met deze hoge besmettingsgraad vraag je je toch af waar we in godsnaam mee bezig zijn", zegt Ter Punt verontrust. "Ik snap dat het een politiek besluit is, maar het is toch een raar signaal, als je nog een avondklok hebt en het is hier code zwart."

Bekijk hier de TV-reportage

'Elke school moet er goed over nadenken'

Viroloog en OMT-lid Menno de Jong noemt het 'een duivels dilemma'. "De infectiecijfers laten niet zoveel toe. Epidemiologisch was er eigenlijk geen ruimte voor de heropening van de middelbare scholen, maar vanuit de maatschappelijk oogpunt kan ik me deze afweging heel goed voorstellen."

Volgens de Jong is het daarom zo belangrijk dat de versoepeling geleidelijk gaat en er daarom zijn aanvullende adviezen zijn om het zo veilig mogelijk te doen. "Het is maatwerk. Elke school moet daar goed over nadenken."

Lees ook

Niet van klas wisselen

Het risico op scholen is groter, 'maar de maatregelen zoals we die in de rest van het land kennen, kun je ook proberen zo goed mogelijk toe te passen op klein niveau in een school', zo stelt hij.

"Alle maatregelen zijn gebaseerd op het voorkomen van mensen dicht op elkaar en om de mobiliteit zo min mogelijk te houden. Dit kun je vertalen naar een school door bijvoorbeeld leerlingen niet meer van klas te laten wisselen bij een volgend lesuur, maar door alleen de leraren te rouleren."

Anderhalve meter niet te doen

Ondanks de onrust die er is onder leraren en ouders is rector Ter Punt niet van plan om de school op eigen initiatief dicht te gooien. "Wij volgen de overheid in deze en houden ons aan de richtlijnen, maar ik verbaas me er over dat zij geen beslissingen nemen op basis van deze nieuwe cijfers."

De anderhalve meter is volgens haar bovendien niet realistisch. "De kinderen zijn magneten, zodra ze buiten het klaslokaal stappen, zie je ze bovenop elkaar springen. Dat is gewoon zo."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.