Veel reistijd tussen werk en huis, een kind op komst of gewoon verliefd op een pand; er kunnen tal van redenen zijn waarom je zo snel mogelijk wilt verhuizen. Maar is het handig om te kopen, nu de coronacrisis zoveel onzekerheid met zich meebrengt?

"Het is logisch dat je denkt dat de coronacrisis de huizenmarkt gaat raken, nu het erop lijkt dat de economie zo'n dreun krijgt", zegt Nic Vrieselaar, woningmarktdeskundige van de Rabobank. Toch verwacht hij, dat als deze situatie niet te lang aanhoudt, de woningmarkt redelijk stabiel blijft.

Woningtekort in Nederland ter grote van Rotterdam

Nederland kampt op dit moment met een groot woningtekort. "We hebben 315.000 extra woningen nodig, zeg maar een stad ter grote van Rotterdam," zegt Vrieselaar. Tegelijkertijd zijn koopwoningen door de lage rente relatief goed betaalbaar. Door de grote vraag en het geringe aanbod ging de Rabobank ervan uit dat de huizen dit jaar tussen de 5 en 6 procent zouden gaan stijgen.

Door de uitbraak van het coronavirus kan die prijsstijging iets afzwakken denkt de bank. "Je zal zien doordat mensen wordt aangeraden sociaal contact te vermijden er minder mensen huizen gaan bezichtigen. Dit leidt automatisch tot minder biedingen. Ook kunnen mensen bang zijn werkloos te raken, wat ze afhoudt van aankoop," zegt Vrieselaar. Dit effect drukt de prijsstijging.

Lees ook

Nu een huis kopen?

Zolang je een huis ziet als een plek om te wonen en niet als een belegging is het misschien ook wel een kans om nu te kopen. Vrieselaar: "Doordat bezichtigingen minder bezocht worden heb je meer rust om goed te kijken en na te denken.

Zelfs als huizen de komende tijd iets goedkoper worden, is de kans groot dat de de prijzen ook weer eens omhoog gaan. Vrieslaar: "Als je een goede reden hebt om nu te kopen, bijvoorbeeld omdat je duur huurt, en je weet dat je ergens langere tijd wil blijven wonen kom je niet in de problemen zolang je ergens prettig en betaalbaar woont. Onder- en overwaarde gaan pas spelen als je wilt verhuizen."

Huizenprijzen stijgen bij aantrekkende economie

Daarbij hangt het af van hoe lang deze situatie aanhoudt. De Rabobank verwacht dat als de virusuitbraak snel wordt ingedamd, onze economie in de tweede helft van dit jaar weer op gang komt.

En doordat het kabinet zoveel steun heeft beloofd aan werknemers en ondernemers denkt Vrieselaar dat de schade door werkloosheid beperkt blijft: "Als de economie weer aantrekt zal je zien dat de huizenprijzen ook weer zullen stijgen."

Lees hier zelf het woningmarktrapport van de Rabobank.

Krijgt de huizenmarkt te maken met het coronavirus? Als het aan de makelaars ligt niet. Zij bedenken allerlei oplossingen om toch huizen te kunnen verkopen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.