Als het aantal coronabesmettingen deze week niet afvlakt, vindt bijna driekwart dat er een strengere lockdown moet komen. Maatregelen als een avondklok en het kort sluiten van middelbare scholen kunnen dan rekenen op steun.

Het kabinet wacht de komende dagen nog af of de gedeeltelijke lockdown van twee weken geleden effect heeft gehad. Zo niet, vindt bijna driekwart (72 procent) dat Nederland in een strengere lockdown moet gaan, blijkt uit onderzoek van EenVandaag. De ene helft daarvan (36 procent) wil aangescherpte maatregelen maar nog geen volledige lockdown en de andere helft (36 procent) wil dan zelfs een volledige lockdown, waarbij mensen alleen uit noodzaak nog de deur uit mogen.

Stricte lockdown geen garantie

Veel mensen hebben het gevoel dat een volledige lockdown het beste werkt om de besmettingen snel omlaag te brengen, maar beseffen dat daar haken en ogen aan zitten. "Aanvankelijk zou ik zeggen een volledige lockdown, maar wie zegt dat mensen daarna niet weer gewoon hun huidige gedrag oppakken? Een keiharde lockdown is geen garantie voor de langere termijn. Ik ben voor strengere, duidelijke maatregelen die echt werken", zegt een ondervraagde.

Maar een ander deel ziet geen andere manier. "Een deel van de bevolking is gewoon niet van plan zich aan de regels te houden. Met een volledige lockdown moeten zij wel", zegt een deelnemer. Wel zijn er twijfels of de politie wel kan optreden, want "het schort nogal aan handhavingscapaciteit."

Avondklok en sluiting sportscholen

Welke strengere maatregelen moet het kabinet nemen als de huidige gedeeltelijke lockdown deze week niet blijkt te werken? Er is ruime steun voor het verbieden van binnensport (67 procent), een avondklok (66 procent) en het kort sluiten van de middelbare scholen (61 procent). Ouders van kinderen op die middelbare scholen zijn daar iets terughoudender over: 47 procent is voor, 49 procent tegen.

Meer verdeeldheid is er over het sluiten van niet-noodzakelijke winkels: 54 procent is daarvoor, 41 procent is tegen. Ook over de sluiting van basisscholen voor twee weken zijn de meningen verdeeld: 43 procent is voor en 50 procent tegen. Het opnieuw sluiten van verpleeghuizen voor bezoek (19 procent) is volgens ondervraagden uit den boze.

Liever wachten op westers vaccin

EenVandaag vroeg ook naar de huidige vaccinatiebereidheid van mensen. De helft (50 procent) zegt zich te laten inenten als het vaccin in Nederland is. Dat is iets lager dan dan in juli, toen nog 59 procent dat van plan was. Mensen zijn vooral meer gaan twijfelen. Toen zei 23 procent het nog niet te weten, tegenover 30 procent nu. Opvallend is dat de huiverigheid in alle groepen uit de samenleving in verhouding is toegenomen.

Ondanks de duur van de coronacrisis wachten de meeste mensen (75 procent) liever op een westers vaccin dat wat later komt dan een sneller vaccin uit China. Dat land zegt met een eigen vaccin al in een vergaand stadium te zijn. Onduidelijk is of dat vaccin aan de strenge Europese regels voldoet.

Lees ook

Gijs Rademaker bespreekt de uitslagen van het onderzoek.
info

Over het onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 23 tot en met 27 oktober 2020, deden 26.895 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.