Als er een vaccin tegen het coronavirus is, wil een meerderheid zich laten inenten. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 35.000 mensen. Maar vier van de tien zien dit (nog) niet zitten vanwege de risico's. Vooral jonge mensen zijn terughoudend.

In het onderzoek geven zes van de tien ondervraagden (59 procent) aan dat ze zich willen zich laten vaccineren wanneer er een goed vaccin beschikbaar is. Een op de zes (18 procent) wil geen inenting tegen corona. Een kwart (23 procent) weet het nog niet. Wie zijn deze voor- en tegenstanders en wat betekent deze uitkomst voor een toekomstige groepsimmuniteit?

Vaccinatie is bevrijding

Voorstanders van vaccinatie willen graag terug naar 'het oude normaal', zonder vrijheidsbeperkingen en angst voor corona. Veel deelnemers hopen dat de verspreiding van het virus zal stoppen door groepsimmuniteit. Ze laten zich daarom graag inenten, voor zichzelf, maar ook voor ouderen en kwetsbaren, zodat iedereen het leven van voor corona weer kan oppakken. Een ondervraagde schrijft: "Mijn ouders zijn diabetici en ik zou het vreselijk vinden als zij door mij, of iemand anders die niet gevaccineerd is, ziek zouden worden. Ik vind het eigenlijk vanzelfsprekend."

Ook mensen die zelf in een risicogroep vallen, zijn meestal voor vaccinatie: "Ik kan mij al maanden niet vrij bewegen en mijn werk doen. Vaccinatie zal een bevrijding voor mij zijn!" Dat geldt ook voor ouderen: van de 55-plussers wil bijna driekwart (72 procent) graag een inenting halen.

Lees ook

'Ik wil geen proefkonijn zijn'

Toch is 41 procent (nog) niet overtuigd van de noodzaak van vaccinatie tegen corona. Zij vinden het moeilijk te geloven dat een vaccin dat op korte termijn beschikbaar komt voldoende veilig is. De angst voor bijwerkingen op korte en lange termijn is groot. "Normaal duurt de ontwikkeling van een goed vaccin vele jaren. Zo'n coronavaccin wordt in elkaar geflanst. Ik heb geen zin om voor proefkonijn te spelen", zegt een ondervraagde.

Veel deelnemers zien liever dat er geld gestoken wordt in het ontwikkelen van een medicijn voor coronapatiënten, in plaats van een vaccin voor de hele bevolking. Anderen vragen zich af of een vaccin wel zin heeft. Zij zijn bang dat het coronavirus alweer gemuteerd is tegen de tijd dat het eerste vaccin beschikbaar is.

Video: panellid René vertelt over zijn twijfels bij een vaccin

Panellid René van Slooten vertelt over zijn twijfels bij een coronavaccin. Hij is niet tegen vaccineren, maar is bang dat het ontwikkelen ervan te snel gaat. Dat voor groepsimmuniteit ook niet iedereen zich hoeft te laten inenten, legt epidemioloog Patricia Bruijning uit.

Geen risico lopen

Jongere mensen voelen minder de behoefte om zich te laten vaccineren dan oudere. Van de groep tot 55 jaar wil de helft (50 procent) een inenting tegen corona. De andere helft wil dat niet (23 procent) of twijfelt (26 procent). Zij zijn over het algemeen niet zo bang voor het coronavirus, daarom lopen ze liever geen risico op mogelijke bijwerkingen van een vaccin. Een jongere deelnemer schrijft: "Ik ben jong en gezond. Het probleem van corona is voor mij minimaal. Maar bij zo'n vaccin denk ik dat het middel erger is dan de kwaal."

Onder de twijfelaars zijn ook veel ouders van kinderen tot 18 jaar. Ook zij zijn wat terughoudender als het om een corona-inenting gaat: 45 procent is hiertoe bereid. Een relatief grote groep ouders vindt zo'n prik, zowel voor zichzelf als voor hun kinderen, niet nodig (28 procent). Onder hen bevinden zich ook ouders die kritisch staan tegenover vaccineren in het algemeen. "Omdat ik bang ben dat mijn kinderen weer zo ziek worden, dat ze dagenlang met 40 plus graden koorts liggen", zegt een moeder.

Groepsimmuniteit?

Zes van de tien deelnemers (59 procent) wil zich dus wél laten vaccineren. Wat betekent dit voor een toekomstige groepsimmuniteit? We vroegen het epidemioloog Patricia Bruijning. Volgens haar zijn we hiermee op de goede weg, omdat je het coronavirus kunt stoppen wanneer tussen de 60 en 70 procent van de bevolking gevaccineerd is.

Dat is lager dan bijvoorbeeld bij de mazelen, waar wordt gestreefd naar een vaccinatiegraad van zo'n 95 procent.

Gijs Rademaker presenteert de uitslagen van dit onderzoek
info

Over het onderzoek

Het onderzoek is gehouden van 19 juni tot 6 juli 2020. Aan het onderzoek deden 35.685 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.