Het lijkt nu echt over en uit voor de Stint. De fabrikant van de elektrische bolderkar heeft alle werknemers moeten ontslaan. En de kinderopvang? Die heeft nog steeds geen goed alternatief voor het vervoeren van de kinderen.

"Eigenlijk hebben we geen hoop meer, maar ik hou me vast aan een laatste sprankje", zegt directeur van de Brancheorganisatie Kinderopvang Emmeline Bijlsma. De kinderopvangorganisaties willen niets liever dan de Stint weer in gebruik nemen. De elektrische bolderkar werd 2 jaar geleden van de weg gehaald na een fataal ongeluk in Oss.

Alternatieven

De kinderopvang werkt inmiddels al 2 jaar met alternatieven voor de Stint. Kinderen moeten bijvoorbeeld onder begeleiding lopen of fietsen. Ook worden busjes of taxi's ingezet, of de kinderen worden vervoerd in elektrische bakfietsen.

Maar die alternatieven zijn geen échte oplossingen, vindt Bijlsma: "Lopen over drukke straten waar je moet oversteken met tien kinderen is niet zo veilig. Fietsen met een slinger kinderen achter je aan ook niet."

Onveilig rond het schoolplein

Ook de taxi's en busjes die nu veel gebruikt worden, lijken niet de oplossing. "Dat is wel veilig voor de kinderen die erin zitten, maar niet voor iedereen eromheen. Het zorgt voor een onoverzichtelijke situatie rondom het schoolplein met ouders die kinderen komen ophalen."

"Rond scholen worden nu al straten afgezet bij het in- en uitgaan van de school. Het is bij scholen vaak één grote chaos. Het is een godswonder dat er niet vaker ongelukken gebeuren."

Bakfietsen

De kinderopvang zet ook elektrische bakfietsen in. Denk aan de huis-tuin-en-keuken-bakfiets, maar dan uitgebreid voor meerdere kinderen. "We vragen de minister al 2 jaar om onderzoek te doen naar de veiligheid van deze fietsen, want we hebben nu geen enkel kader", zegt Bijlsma.

"Als deze fietsen veilig zijn, kan het een alternatief worden. Maar dat weten we niet, en we twijfelen eraan. Er zit minder inspectie op en dat geeft een minder zeker gevoel. Ook zijn er kleine dingen die we zelf zien. Zo zit bij sommige fietsen de schakelaar onder het zadel, dan moet je dus met één hand sturen als je wilt schakelen."

Touringcars

Iedere kinderopvang bedenkt wat anders om de kinderen toch van a naar b te brengen. "In Amsterdam doen ze het met busjes, waardoor de hele grachten volstaan. In Brabant is er een touringcar die langs negen scholen rijdt, omdat ze niet genoeg personeel hebben om negen busjes te rijden", vertelt Bijlsma.

Niet alle locaties met kinderopvang gebruikten de Stint, maar het was een geliefd vervoermiddel. "Als de BSO 80 meter verderop is kun je prima lopen, en als je een 80-kilometer weg over moet steken kun je beter met een taxi. Maar er waren veel situaties waarin de Stint het beste vervoermiddel was."

BSO Bus

Kortom: de kinderopvang wil de Stint terug. De elektrische bolderkar is inmiddels aangepast en heet nu BSO Bus. Maar ook de kans dat de aangepaste versie terugkomt, lijkt klein omdat nu ook de fabrikant zo goed als failliet is. De terugkeer wordt deze week besproken in de Tweede Kamer.

Het steekt ook dat het antwoord zolang op zich heeft laten wachten, vindt Bijlsma. "Als de minister denkt: ik wil dit voertuig niet terug op de weg, had ze dat eerder moeten zeggen. Dan hadden we het debat kunnen voeren, maar nu verschuilt ze zich al jaren achter procedures en processen. De minister zegt dat het haar gaat om de veiligheid, maar het resultaat is eigenlijk minder veilig", vindt Bijlsma.

Lees ook

'Buitengewoon triest'

Wat gaat de kinderopvang doen als de Stint tóch van de weg gehaald wordt? "We kunnen niet anders dan ons richten tot de bestaande oplossingen. Die zijn nu tijdelijk, maar moeten dan permanent worden."

"Maar eigenlijk heb ik geen goed alternatief voorhanden. En dat vind ik een buitengewoon trieste constatering."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.