De vernieuwde versie van de Stint is klaar. De elektrische bolderkar moest van de weg na een dramatisch ongeluk in Oss vorig jaar september. Nu zijn er aanpassingen gedaan waardoor de Stint weer veilig moet zijn.

De nieuwe variant heeft grotere banden, er kunnen acht in plaats van tien kinderen in vervoerd worden, er zitten er meer veiligheidsknoppen op en onder de motorkap is een aantal aanpassingen gedaan.

Aanpassingen noodzakelijk

Bij het ongeluk vorig jaar botste een trein op een Stint op een spoorwegovergang in Oss. Vier kinderen die met de Stint werden vervoerd van de kinderopvang naar school kwamen om. Hun begeleider en een vijfde kind raakten zwaargewond.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Water besloot afgelopen februari de elektrische bolderkar definitief van de weg te halen in afwachting van onderzoek door TNO. Dat onderzoek wees uit dat de Stint op een aantal punten niet veilig was en aanpassingen nodig waren.

2000 Stints omgebouwd

Bedenker Edwin Renzen van de Stint heeft die aanpassingen de afgelopen maanden doorgevoerd in het ontwerp. Volgens hem is de nieuwe Stint nu klaar om opnieuw gekeurd te worden.

Als het nieuwe ontwerp door de keuring komt, kunnen de 'oude' elektrische bolderkarren worden omgebouwd. De eigenaren van zo'n 2000 Stints hebben al aangegeven dat ze dat graag willen. "Dat geeft aan dat het vertrouwen in de Stint nog steeds erg groot is", zegt Renzen. Voor 3000 euro kan de wagen worden omgebouwd.

Nieuwe regels

Renzen moet nog even wachten voor er een nieuwe keuring gedaan kan worden. Hij is afhankelijk van een algemeen overleg in de Tweede Kamer vanmiddag over de 'Beleidsregel aanwijzing bijzonder bromfietsen'.

In die beleidsregel staat omschreven waar nieuwe aanvragen voor bromfietsen aan moeten voldoen. Zodra die definitief is, waarschijnlijk per 1 mei, kan Renzen zijn nieuwe Stint laten keuren bij de RDW.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.